Migrationsverket vill hjälpa barn stanna

Migrationsverkets generaldirektör Dan Eliasson tycker att det borde bli lättare för barn som söker uppehållstillstånd att få stanna Sverige
21:37 | onsdag 24 juni 2009

Det är lagstiftningen som är för sträng, tycker Eliasson, som menar att Migrationsöverdomstolen har gjort en rad stränga tolkningar och avvisat barn som kanske borde ha fått stanna. Han har flera exempel.

– Ung flicka från Burundi, psykisk ohälsa, har ingenting att åka hem till, föräldrar finns inte, ingen organisation som tar emot. Hon får inte stanna, till exempel.  Vi har barn som har varit här ganska lång tid. Det finns ett antal sådana här situationer som man bör analysera noggrant, säger Dan Eliasson.

Det kommer ungefär 1 600 barn om året till Sverige just nu. Från länder som Irak och Somalia brukar cirka var tredje få avslag på sin ansökan på uppehållstillstånd.

I dag kom en utredning om Migrationsöverdomstolen, som är den som fattar besluten om avvisning. Dan Eliasson hade väntat sig förslag om hur det skulle bli något lättare för barn att få stanna.

Han blev besviken. Enligt Eliasson har politikerna inte förstått vilka stränga konsekvenser lagarna om uppehållstillstånd för barn har fått.

– Den här debatten som har varit det senaste året visar att väldigt många folkvalda vill ha generösare regler och då får man ta ställning och föreslå förändringar åt det hållet, säger Dan Eliasson.

Migrationsminister Tobias Billström ger dock inga besked om när lagen kan ändras, eller om han tycker att det är för svårt för barn att få uppehållstillstånd i Sverige.

– Det är naturligtvis inte helt lätt när det inte finns något material att gå vidare med.

Är det för svårt för barn att få uppehållstillstånd i Sverige?

– Nu är det ju så att utredningen har gått igenom och tittat på de här frågorna men har valt att inte precisera sig i det här avseendet, och det gör det ju svårt att komma till någon slutgiltig slutsats i det här sammanhanget. Vi får nu fundera från departementets sida hur vi ska gå vidare med det här, säger migrationsminister Tobias Billström.

Jonas Fredén
jonas.freden@sr.se

 http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=2926793Lämna ett svar