Migrationsverket sågar asylförslag

Flyktingar i Sverige måste själva få bestämma var de vill bo. Det anser Migrationsverkets chef Dan Eliasson. Därmed avfärdar han en statlig utredning som vill tvinga asylsökande till särskilda boenden

Migrationsverket. Foto: Scanpix.

– Människor flyttar till platser där de kan få bra liv. Där det finns möjlighet att integrera sig och få jobb, där barn kan gå i bra skola. Staten styr inte särskilt mycket var exempelvis dalmasar eller gästrikar ska bo någonstans, säger Migrationsverkets chef Dan Eliasson.

Enligt förslaget ska Migrationsverket ordna boende åt flyktingarna, allra först i ett ankomstboende under högst fyra veckor och därefter en reguljär bostad. Den som inte vill bo i det hem som myndigheterna föreslår ska få sin ersättning halverad från 80 till 40 kronor per dag.

Förslaget finns i en nästan 400 sidor omfattande utredning om hur asylsökande ta emot i Sverige. Tanken är att de stora problemen med trångboddhet och social utsatthet i vissa kommuner ska minska med förslaget.

Nästan 30 procent av de asylsökande i Sverige bor i fem kommuner.

– Jag tycker inte man ska tvinga flyktingar att bosätta sig på en speciell plats. Men man måste titta på de enskilda individerna, I dag är det en katastrof, vi har 2500 hemlösa asylsökande och flyktingar i Södertälje, säger Anders Lago, socialdemokratiskt kommunalråd i Södertälje till Ekot.

Enligt Dan Eliasson är förslaget dåligt på flera sätt. Bland annat tror han att det kommer att bli dyrt att låta staten betala boendet för fler människor. Men det stora problemet med förslaget är ändå att det är dåligt för flyktingarna själva, säger Dan Eliasson.

– Om vi försöker få in människor i vårt boende och kanske först i fyra veckor bo på något ställe ute landet för att sedan flytta vidare, så blir det väldigt många uppbrott. Jag tror inte alls att det är bra för den asylsökande och dennes behov, säger Dan Eliasson.

På många sätt är Dan Eliasson och Anders Lago överens om hur problemet ser ut och vad som borde göras. En idé är att istället sätta den ekonomiska pressen på kommuner.

Anders Lago berättar att norska kommuner får dubbelt så högt statligt stöd för sitt flyktingmottagande och Dan Eliasson är inne på samma linje.

Ci Holmgren
ci.holmgren@sr.se

http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=2879194Lämna ett svar