Migrationsverket ändrade åldern

Migrationsverket ändrade åldern
Publicerad 6 februari 2009 – 05:25
Uppdaterad 6 februari 2009 – 16:47
Migrationsverket kritiseras för att åldersbestämma flyktingar. Det sker regelmässigt utan någon möjlighet att överklaga och utan någon garanti för att Migrationsverket gör rätt åldersbedömning.

 

webb-tv

Fel ålder
Kommer från Afghanistan
– Det hade varit bättre de hade dödat mig den dagen de tog mig från Hammarö, säger Farid Alissada.
För drygt ett år sedan kom han och Mahmud Najafi till Sverige från Afghanistan med identitetshandlingar som visade att de var sexton år.
När de anlände placerades de i ett gruppboende för ensamkommande flyktingbarn i Hammarö kommun. Där fick de mat, gå i skolan och kände sig trygga.

Flyttade till gruppboende
Ett halvår senare frågar Migrationsverkets handläggare om deras ålder och gör en okulär bedömning. Alltså en bedömning av utseendet. Sen ändrar de Farid och Mahmuds födelseår från 1991 till 1989. De blir helt plötsligt myndiga och tvingas flytta från gruppboendet till en flyktingförläggning i Grums. De blir också fråntagna sina goda män.
-Jag tycker det är vedervärdigt, säger Britten Fauhlér fd god man till Mahmud Najafi.

Handlingarna gäller inte i Sverige
-Uppgifterna att de är minderåriga bedöms inte vara trovärdiga. Jag är fullkomligt övertygad om att vi hanterat frågan på ett professionellt sätt och att vi gör bra bedömningar, säger handläggaren Leif Andersson på Migrationsverket
Farid och Mahmuds afghanska id-handlingar gäller inte i Sverige eftersom de är så lätta att förfalska. Afghanska ambassaden i Oslo har skickat dokument som intygar att identitetshandlingarna är äkta. Men det bryr sig migrationsverket inte om.

Går inte att överklaga
16 eller 18 år? Det är inte lätt att avgöra. 15 % av alla flyktingbarn som anlände till Sverige under 2008 fick sin ålder uppskriven av Migrationsverket.
Beslutet går inte att överklaga och någon garanti för att Migrationsverket gör rätt åldersbedömning finns inte.

Migrationsverket ändrade åldern

 

 

 

 Lämna ett svar