- 2 november, 2009
- Posted by: Nasim Sahar
- Category: Asylsökande
Migrationsdomstolen i Stockholm tillbakavisar nu kritiken om bristande rättssäkerhet. En granskning av domar från Migrationsdomstolen från en och samma dag visar att likartade asylskäl leder till olika resultat
Enligt chefsrådman Richard Ljungkvist vid Migrationsdomstolen i Stockholm finns det förklaringar till de olika bedömningarna.
– Min reaktion är att alla olika fall är olika och att de har olika ingredienser. Det är både trovärdighetsfrågor och i bland tillräcklighetsfrågor. Det kan vara en mager utredning eller en omfattande utredning och det ger ju naturligtvis utslag, säger han.
Ekot har låtit fem experter med kunskap om asylrätt granska nio domar från Migrationsdomstolen i Stockholm.
Alla domarna föll samma dag och alla domarna rör irakier. I två av de nio fallen fick den asylsökande uppehållstillstånd. De andra sju fick avslag.
Experternas granskning visar att liknande asylskäl leder till olika beslut i domstolen. Advokat Helene Westlund tycker att hon nu fått bekräftelse på hur olika bedömningar Migrationsdomstolen gör.
– Det är klart att jag har haft en känsla av att det är på det här sättet, men jag har inte sett det så tydligt när man ser domar från samma dag och från samma domstol, att man gör så olika bedömningar av likartade omständigheter, säger hon.
De likartade omständigheterna som Helene Westlund pratar om är bland annat religion. Flera av de asylsökande är kristna, men bara i ett fall anger domstolen religion som en av faktorerna som gör att personen får uppehållstillstånd. I de andra fallen avfärdas religiös förföljelse som grund för asyl.
Madelaine Seidlitz på Amnesty tycker att det visar på bristande rättssäkerhet.
– Det är bekymmersamt från ett rättssäkerhetsperspektiv, framför allt för de enskilda individer som berörs och som får avslag på sina överklaganden, säger hon.
Richard Ljungkvist vid Migrationsdomstolen i Stockholm tycker att granskningen som Ekot låtit göra är ”intressant”, men han håller inte med om att det skulle finnas brister i rättssäkerheten.
– Jag hoppas verkligen att systemet är rättssäkert och det är min uppfattning att det är det, säger han.
Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se
Nuri Kino
nurikino@gmail.com
Lämna ett svar
Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.