Merkel beklagar civila offer i Afghanistan

Regeringen i Berlin accepterar inte kritiken mot de tyska trupperna i Afghanistan så länge inte alla fakta finns.
-Jag undanber mig detta, både här och utomlands, sade Angela Merkel i förbundsdagen på tisdagen

Sedan amerikanskt flyg efter beslut av en tysk överste i fredags bombade två tankbilar, som talibaner hade kapat, i Kunduz och ett okänt civila afghaner dödades har det tyska tillvägagångssättet kritiserats hårt, inte minst från andra Natoländer. På tisdagen togs frågan upp i det tyska parlamentet.

Sårad över kritiken
Både i förbundskansler Merkels och utrikesminister Frank-Walter Steinmeiers tal fanns en underton av sårad stolthet över den bryska kritiken. Merkel förklarade att hon inte accepterar tidiga fördömanden så länge händelserna inte är utredda.

-Jag har klargjort detta för Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen, och jag har gjort det på ett sätt som absolut inte kan missförstås, sade kanslern.

Hon beklagade djupt alla civila dödsoffer i Afghanistan.
-Varje oskyldig människa som dödas är en för mycket.

V-krav på reträtt
Den tyska insatsen i Afghanistan med för närvarande 4 200 soldater har ett mycket brett stöd bland partier och politiker men saknar enligt opinionsmätningar stöd av en majoritet bland befolkningen.
I tisdagens debatt, som fördes knappt två veckor före förbundsdagsvalet, fanns därför som väntat bara ett parti som krävde att den tyska styrkan kallas hem, vänsterpartiet Die Linke.

-Vi kräver ett tillbakadragande, sade partiordföranden Oskar Lafontaine.

Det andra oppositionspartiet, De Gröna, som i egenskap av regeringsparti 2002 var med och skickade tysk trupp till Afghanistan stöder insatsen men kritiserade försvarsminister Franz Josef Jungs hantering av fredagens händelser.

”Bespottats”
När tysk militär nu uppenbarligen kan ha begått ett misstag som kostat åtskilliga civila liv har många tyskar svårt att framför allt ta till sig USA-kritiken. I Washington och andra allierade huvudstäder har det länge funnits kritik mot Tysklands alla undantag och särskilda regler för insatserna och oviljan att ställa upp med trupp i södra och östra Afghanistan, där striderna varit hårda, och den ständiga tyska betoningen av civila insatser.

Detta tangerade Angela Merkel i sitt tal, när hon nämnde hur de tyska soldaterna ”bespottats som brunnsborrare”. Och i en kommentar i tisdagens Frankfurter Allgemeine Zeitung skriver chefen för tidningens medieredaktion i en kommentar att ”den som är för ett starkt, oavhängigt och fritt Afghanistan, som inte enbart upplever västliga trupper som ockupanter, den har inget att lära av amerikanerna”.

Blodig attack

Uppemot 90 människor, varav många civila, dödades i ett Nato-flyganfall i Kunduz i Afghanistan i fredags morse.

Flyganfallet skedde mot två tankbilar som hade kapats av talibaner. När den ena bilen körde fast uppamande talibanerna bybor att ta för sig av dieseln för att lätta lasten. Omkring 250 personer, bland dem även barn, hade samlats runt tankbilen när den besköts.

Tyska styrkor har ansvaret i området och ordern om flygattacken gavs av en tysk befälhavare. Händelsen har väckt en het politisk debatt i Tyskland.

 

TT

http://svt.se/2.22584/1.1682636/merkel_beklagar_civila_offer_i_afghanistan&from=rssLämna ett svar