Många ensamkommande barn utan boende

Över 200 ensamkommande flyktingbarn saknar just nu ett långsiktigt boende. Läget betraktas som akut, och trots att lagen säger att ansvaret vilar på kommunerna är det svårt att få många kommuner att ta emot ensamma flyktingbarn

Samtidigt är det viktigt att barnen snabbt får känna trygghet, säger Stefan Lindberg som är chef för två asylboenden i Skellefteå.

– Det viktiga är att de inte blir fast i de här stora städerna som har de här så kallade transitboendena så att de kommer ut där de ska vistas senare. Att de får komma i gång snabbt med skolan och med fritidssysselsättningar, så att de har något att göra i väntan på asylansökan.

Skellefteå kommun är en av 100 kommuner som tar emot ensamkommande flyktingbarn och ungdomar. Där fungerar det bra, men i andra kommuner görs andra bedömningar.

För trots att det sedan tre år finns en lag som säger att det är kommunernas ansvar att ta hand om barnen, så finns det just nu 227 ensamkommande flyktingbarn som saknar ett mera fast boende i väntan på besked om uppehållstillstånd.

Många blir därför kvar i tillfälliga boenden i någon av de fyra transitkommunerna, alltså ankomstkommuner som finns: Malmö, Solna, Sigtuna och Mölndal.

Något som kan leda till att Migrationsverkets beslut dröjer, eftersom de har svårt att gå vidare innan barnet bor i en kommun där de på sikt kan rota sig.

Det är med Migrationsverket som kommunerna skriver avtal om hur många barn de ska ta emot, antingen på asylboenden, en typ av gruppboenden eller på ett fosterhem. Men två tredjedelar av landets kommuner väljer alltså att inte ta emot ensamkommande flyktingbarn.

– Med den ökning av antalet ensamkommande barn som har varit så är det en besvärande situation i dag, att vissa kommuner tar ett oerhört stort ansvar, inte minst ankomstkommunerna, säger Caroline Henjered, verksamhetschef på mottagningsenheten på Migrationsverket

Skellefteå kommun har tagit emot ensamkommande flyktingbarn sedan 80-talet och de ser bara fördelar.

– Vi får fler människor till Skellefteå och det skadar inte. Vi försöker se dem som starka och kapabla ungdomar som har kommit hit, säger Stefan Lindberg.

Lotta Myhrén
lotta.myhren@sr.se

http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=2987562



Lämna ett svar