Lång väntan på bostad efter uppehållstillstånd

4 600 personer med uppehållstillstånd väntar på en plats i någon av Sveriges kommuner, visar Arbetsförmedlingens senaste siffror. Det är den högst noterade siffran sedan man tog över ansvaret för etableringen av nyanlända.

Mohamed Osman från Somalia fick uppehållstillstånd för över ett år sedan, men bor fortfarande i en av Migrationsverkets lägenheter som han delar med sex andra män i Alvesta.

– Kom, jag ska visa dig. Det är två rum. Sju personer i två rum, säger han.

Muhamed Osman är en av nästan 4 600 personer som fått klartecken att de får stanna i Sverige, men som alltså väntar kommunplacering. Det är den högsta nivån som Arbetsförmedlingen noterat under de två år som man haft ansvar för etableringen av de nyanlända.

Situationen väntas inte bli bättre den närmaste tiden eftersom det hel enkelt inte finns tillräckligt med platser att förmedla, trots att ungefär 260 kommuner har tecknat avtal om att ta emot nyanlända.

I snitt fick barnfamiljer under förra året vänta tre månader med att flytta ut till en kommun från det att de fått uppehållstillstånd, och i snitt tog det nästan ett halvår för ensamstående, eftersom många kommuner har extra svårt att erbjuda små lägenheter. 

Mohamed Osman, som alltså väntat över ett år, delar på en tvårummare med sex andra. Han kan inte koncentrera sig på svenskstudierna. Flera av de andra har inte fått uppehållstillstånd, och han vänder på dygnet eftersom de saknar struktur i tillvaron.

– Jag måste fokusera på att lära mig svenska, men jag kan inte, säger han.

Konsekvensen av att många med uppehållstillstånd bor kvar i Migrationsverkets lägenheter har lett till att lite mer än hälften av de som inte kommer igång med SFI-undervisningen, eftersom kommunerna där anläggningsboendena finns inte får någon statlig ersättning, eftersom flyktingarna ännu inte fått någon kommunplats. Det är säger Mathias Wahlsten, samordnare på Arbetsförmedlingens huvudkontor.

– Ja, vi kan se att det är ganska många som inte får del av de här insatserna.

Men vems ansvar är det att man faktiskt kommer igång med svenskundervisning?

– Alltså vi på arbetsförmedlingen har det samordnande ansvaret för individernas etablering, men ansvaret att ge svenska för invandrare är kommunernas.

Men kan inte ni kräva att de gör det?

– Ja, vi kan inte kräva det på annat sätt än det vi har gjort, det vill säga att vi har uppmärksammat det här.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5415399

 Lämna ett svar