- 28 februari, 2010
- Posted by: Nasim Sahar
- Category: Svenska Press
Indier sörjer sina dödade landsmän. Foto: Scanpix.
I Afghanistan har Indien nu hämtat hem kropparna efter nio medborgare, däribland läkare, som dödades vid ett självmordsattentat mot ett hotell i fredags. Attacken mot hotellet, med många indiska biståndsarbetare, orsakar kris vid Kabuls största barnsjukhus
Uppröjning pågår i Kabul efter den senaste självmordsbombningen, den här gången riktad mot indisk biståndspersonal. Minst nio indier dödades, flera av dem barnläkare.
– Jag grät när jag hörde om attacken mot indierna, många av dem var unga. De hade kommit hit till Afghanistan för att hjälpa oss, säger en sjuksköterska vid Indira Gandhi-sjukhuset.
Utanför står pappan Malik med sin drygt ettåriga dotter Roqia, som verkar hängig och har feber. Det indisk-drivna Indira Gandhi-sjukhuset är landets främsta barnsjukhus. Efter terrorattacken mot de indiska läkarna avstannar vården och nu vet han inte vart han ska gå med sin dotter.
Här i Kabul, efter otaliga terrordåd som det i fredags morse, är hatet mot talibanerna förstås starkt. Många hoppas att den pågående USA-ledda offensiven i Helmand-provinsen ska lyckas.
– Läs- och skrivkunnigheten i Helmand är bara runt 10-15 procent, så fundamentalister och extremister har en bra grund att arbeta på där, säger Anna Lennartsdotter.
Hon har två års tid haft nästan daglig kontakt med talibaner i just Helmand. På uppdrag av den afghanska regeringen arbetar hon som utbildningsrådgivare i Helmand, en provins känd både för religiös extremism och heroinproduktion.
– I varje distrikt finns det ofta en skugguvernör som representerar talibanerna, säger Anna Lennartsdotter.
USA säger att man ska ersätta talibanernas styre med ”government in a box”, en färdig ny regering som ge invånarna bättre service än tidigare, vad säger du om det?
– Jag är inte riktigt säker på att lådan finns, och den är troligen inte tillräckligt stor.
Anna Lennartsdotter säger att allt inte är så nattsvart som man ibland får intryck av.
– Man hör den negativa bilden av våld och krig, men det hänger mycket samband med att afghanska staten tar över kontrollen, säger Anna Lennartsdotter.
Så när vi hör om talibaners härjningar i Helmandprovinsen så håller samtidigt utbildningsdepartementet på att skicka ut skolböcker och bygga skolor till samma Helmandprovins?
– Det är likadant med hälsosektorn. De arbetar under samma svåra villkor, men de når ut mer och mer. Och den positiva utvecklingen syns inte riktigt i medierna. Det man hör om är allt våld, säger Anna Lennartsdotter utbildningsexpert verksam i Helmand.
Nils Horner, Kabul
nils.horner@sr.se
Lämna ett svar
Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.