Kritik mot Sverige efter självmord i häkte

FN:s människorättskommitté riktar kritik mot självmorden i häkten. Enligt FN måste Sverige se till att personal inom kriminalvården har rätt utbildning

Mir Abbas Safari – en afghansk asylsökande  tog sitt liv i onsdags. På häktet i Gävle. Han satt 67 dagar i häkte. Han mådde mycket dåligt -www.afghanha.se

Häkte. Foto: Rolf Höjer/Scanpix.


 

 Maria Kelt är departementsråd på justitiedepartementet
Insats mot självmord i häkten kritiseras (Ekot 16 nov 2008)
Myndighet kan få utreda självmord i häkte (Ekot 12 nov 2008)
Ekots grävsida: I statens förvar

Maria Kelt är departementsråd på justitiedepartementet

– Man riktar kritik. Rekommendationerna går naturligtvis ut på att man vill att staten ska vidta åtgärder på de här områdena.

Senast FN:s människorättskommitté granskade Sverige var 2002 och när kommittén för några veckor sedan blev klar med den nya granskningen får Sverige kritik på flera områden. Bland annat får Sverige kritik för de senaste årens många självmord i häkten.

Ekot och P1-programmet Kaliber granskade under förra året dödsfall på svenska häkten och kunde avslöja allvarliga missförhållanden. Det mest uppmärksammade fallet inträffade på häktet i Mariestad.

Där hittade personalen en 23-årig man som försökt hänga sig. Istället för att ta ner honom stängde kriminalvårdarna dörren och väntade på ambulansen. Mannen dog senare av sina skador.

Efter Sveriges Radios granskning startade kriminalvården en akut utbildningsinsats för all personal på häkten och fängelser. Trots den utbildningsinsatsen tar FN:s människorättskommitté ändå upp att kriminalvårdare i Sverige måste får en adekvat utbildning.

– Åtgärder har vidtagits. Det har vi rapporterat inför kommittén och man anser att ytterligare åtgärder kan vidtas. De kommer att följa utvecklingen på det här området, säger Maria Kelt.

Dennis Töllborg, professor i rättsvetenskap på handelshögskolan i Göteborg, säger att FN:s kritik placerar ansvaret för missförhållandena i häktena på en betydligt högre nivå än vad som hittills gjorts.

Det är statens ansvar att kriminalvårdens personal har tillräcklig utbildning och där har det uppenbarligen funnits allvarliga brister.

– Statsmakten ska se till att de som placeras under tvång vaktas av människor som har en sådan kompetens att de kan förhindras att de skadar sig själva.

Så har det inte varit?

 –Nej, så har det alldeles uppenbart inte varit, säger Dennis Töllborg.

Bo-Göran Bodin
bo.goran.bodin@sr.se

http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?Artikel=2861052

 

 


Lämna ett svar