Kravallpolis rensar flyktingläger

I Frankrike har kravallpolis i dag tömt det största lägret utanför Calais som satts upp illegalt av papperslösa migranter. Flera hundra migranter greps och situationen var mycket spänd

Flyktingar förs bort av polis i franska Calais. Michel Spingler/Scanpix

Uppdaterad: 11:54

Det var kaotiskt i det skogsområde utanför Calais där flera hundra migranter levde i provisoriska kojor, tält och skjul. Tidigt i morse gick omkring 600 poliser in i området, som i folkmun kallas ”djungeln”.

Men polisen mötte motstånd, medlemmar i frivilligorganisationer hade radat upp sig för att hindra poliserna som på franska immigrationsmyndigheternas uppdrag, skulle rensa lägret.

Det blev spänt, och både sparkar och slag utdelades, men ingen skadades allvarligt.

– Polisen lyckades med sitt uppdrag, säger William Spindler som arbetar i Calais för FN:s flyktingorgan UNHCR.

– Nu är lägret tomt, alla migranter har förts bort av polisen, säger William Spindler.

Mellan 250 och 300 migranter greps, nästan hälften av de var under 18. Men att stänga lägret är i sig själv ingen långsiktig lösning säger William Spindler.

De flesta som bodde i lägret var afghaner och ska enligt FN-organet nu ha blivit lovade en asylprövning. Och de som inte har skäl att stanna ska frivilligt få återvända till sina hemländer, gör de inte det skickas de hem med tvång. Men William Spindler säger att man vädjar till myndigheterna att inte skicka hem någon som riskerar sina liv om de återvänder.

Myndigheternas främsta motivering till att stänga lägret är att det påstås vara en knutpunkt för samvetslösa människosmugglare, området har också dragits med stora sanitära problem och de senaste månaderna har flera sjukdomar härjat i det som kallats djungeln.

Flera mindre läger finns kvar i Calais utkanter. Myndigheterna har bestämt sig för att också de ska rivas.

Johan-Mathias Sommarström
johan-mathias.sommarstrom@sr.se

http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=3116165Lämna ett svar