Karzais rival hoppar av valet

Valsamtalen mellan Afghanistans president Hamid Karzai och hans motståndare Abdullah Abdullah har brutit samman och Abdullah tillkännager troligen att han bojkottar den avgörande valomgången den 7 november, uppger närstående medarbetare till oppositionskandidaten

Om våra krav inte uppfylls i dag, så kommer Abdullah att kungöra sitt beslut i morgon (söndag), sade en källa inom Abdullahs kampanjstab.

Vi kommer inte att delta i ett val som inte är transparent, valet måste genomföras utan fusk, sade källan.

Abdullah har tidigare bland annat krävt att president Hamid Karzai avskedar ordföranden för landets oberoende valkommission samt suspenderar tre ministrar som har deltagit i Karzais valkampanj. Karzai har tidigare avvisat kraven.

Har ställt in resa
De två har de senaste dagarna förhandlat om förutsättningarna för den andra valomgången. Den har kommit till sedan en granskning visade att det förekom omfattande valfusk i den förra som Karzai vann.

Presidentkandidaten Abdullah Abdullah har ställt in en planerad resa till Indien på lördagen enligt hans rådgivare.
-Han stannar (i Afghanistan) på grund av valet, säger talespersonen Ali Farhad Howaida till Reuters.

USA:s utrikesminister Hillary Clinton, som precis lämnat Pakistan för en rundresa i Mellanöstern, sade på lördagen att presidentvalet i Afghanistan skulle betraktas som giltigt även om Abdullah drar tillbaka sin kandidatur.

-Jag tror inte att det har något med legitimiteten av valet att göra. Det är ett personligt val som kanske eller kanske inte görs, sade Clinton under sitt besök i Abu Dhabi.

TT

http://svt.se/2.22584/1.1752304/karzais_rival_hoppar_av_valet&from=rssLämna ett svar