Karzai: Givarländerna är skyldiga till en del av korruptionen

شکيلا عيدي زاده 

Efter tryck från USA och EU har den omvalda afghanska presidenten Hamed Karzai sagt att korrupta personer inte har någon plats i regeringen. Samtidigt anklagar Karzai givarländerna för att vara en del av korruptionen. ”Det är inte produktivt att skälla på varandra”, kontrar utrikesminister Carl Bildt

Hamid Karzai säger att givarländerna på sätt och vis är delaktiga i korruptionen i Afghanistan. Mer precist anser han att dessa länder inte genomför sina projekt genom rätt kanaler. Det skriver tidningen The Daily Afghanistan.

Utrikesminister Carl Bildt, som befinner sig på en tvådagsresa i Afghanistan för att samtala med de högsta politikerna i landet, säger till DN.se:

– Det finns en önskan att bli bättre, men jag tror att presidenten var enig med mig om att en diskussion där man håller på och skäller på varandra inte är särskilt produktiv. Vi försöker få en ny start på den afghanska utvecklingen. Det är viktigt för Afghanistan och för omvärlden.

Den inställda andra valomgången är ett bakslag i den nybyggda demokratin i Afghanistan. Men Carl Bildt vill sikta framåt och försöker göra något bra ur den rådande situationen. Carl Bildts mål med resan till Afghanistan var tvådelad: att följa upp Karzais politiska planer och att hitta nya vägar att på bästa sätt att hjälpa Afghanistan. Han är positiv efter sina samtal med den sittande presidenten.

– Vi har diskuterat en plan att arbeta med de närmaste veckorna. Framför allt har vi diskuterat Hamed Karzais politiska inriktning, säger Carl Bildt.Lämna ett svar