Karzai går mot valseger i Afghanistan

I Afghanistan växer anklagelserna om valfusk, samtidigt som den nästan färdiga röstsammanräkningen efter förra månadens presidentval talar om att sittande presidenten Hamid Karzai verkar få mer än hälften av rösterna och därmed skulle slippa en andra valomgång

För första gången i den utdragna rösträkningen drog Hamid Karzai i dag iväg till väl över de 50 procent plus en röst han behöver för att vinna omval.

Räkningen är inte klar än, men hans seger verkar nu garanterad. Enligt dagens siffror har han nått 54,1 procent när en stor del av rösterna räknats.

Karzais främste motkandidat, Abdullah Abdullah, har enligt dagens siffror hittlils nått 28,3 procent av rösterna.

Sifforna i dag kom från Afghanistans valkommission, som samtidigt sade det som en växande kör av kritiker redan sagt: det har förekommit omfattande valfusk. Det finns anklagelser om att hundratusentals röster för Karzai var fabricerade, och att röster på andra än Karzai helt enkelt inte räknats. Från flera valdistrikt rapporteras fler röster för Karzai än antalet människor som var röstberättigade.

Valkommissionen sa i dag att rösterna från 600 vallokaler har underkänts. En annan myndighet begärde att en del röster ska räknas om. Men det är oklart hur långt afghanska myndigheter är redo att gå för att försäkra sig om att valet uppfattas som legitimt.

Det är i dag också oklart hur omvärlden, främst USA, tänker agera när väl det slutgiltiga valresutatet utannonseras, om det verkar bygga på falska siffror.

Förutom av valfusk härjades presidentvalet också av hot från talibanerna mot de som gick och röstade. Valdeltagandet verkar ha varit bara drygt 30 procent.

Allt det här väcker allvarliga frågor kring vilken legitimitet en ny femårig Karzai-regering skulle ha, frågor som är akuta för USA och Europa när de förbereder stora militära och ekonomiska insatser för att hjälpa Afghanistan på fötter.

Nils Horner, Hongkong
nils.horner@sr.se

http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=3086054Lämna ett svar