Karzai accepterar rapporten om valfusk

Det ser ut att bli en andra valomgång i presidentvalet i Afghanistan. Den FN-stödda valgranskningskommissionen har i dag krävt att hundratusentals röster ska förklaras ogiltiga. Den sittande presidenten Hamid Karzai har i kväll sagt att han ska respektera de konstitutionella följder det kan få

ECC:s ordförande Grant Kippen. Foto: Musadeq Sadeq/Scanpix.

Uppdaterad: 20:19

ECC överlämnade tidigare under dagen sin granskning av det afghanska presidentvalet och det påstådda valfusk som misstänks ha förekommit.

Mottagaren av granskningen, landets egna valkommission, uppmanas att underkänna ”ett visst antal procent av respektive kandidats röster” så att rösterna från 210 vallokaler underkänns, menar ECC. 

Kommissionen, som leds av en kanadensare, har granskat ett urval av suspekta afghanska vallokaler och dagens detaljerade rapport är förödande läsning: sida upp och sida ner av underkända vallokaler där alla eller nästan alla röstsedlar har precis identiska markeringar, och där röstsedlarna ibland inte ens är avrivna från blocken de hade levererats i.

Den internationella kommissionen beordrar nu den afghanska valkommissionen att ogiltigförklara röster på basen av det granskade urvalet.

Det betyder hundratusentals underkända röster, huvudsakligen för president Karzai och enligt rapporter från Kabul skulle Karzai i så fall falla från 55 till 48 procent av rösterna.

Därmed krävs enligt konstitutionen en andra valomgång inom två veckor mot huvudmotståndaren Abdullah Abdullah.

Dagens rapport skulle egentligen ha lagts fram i lördags, men sköts upp för att Karzai sägs ha vägrat acceptera den och varit rasande över vad han kallade utländsk inblandning.

Västländer med trupper i Afghanistan har hela veckoslutet ägnat sig åt intensiv diplomati och påtryckningar på Karzai, och nu i kväll säger FN från New York att Karzai har lovat FN-chefen att respektera den afghanska konstitutionen.

Jani Pirttisalo
jani.pirttisalo@sr.se

Agneta Ramberg
agneta.ramberg@sr.se

http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?Artikel=3178248Lämna ett svar