Karim Quasimi utvisad

Tidigt förra lördagen fördes Karim Quasimi ombord på ett specialchartrat flygplan och togs till Kabul i Afghanistan. Sedan dess har han genom mail och sms hört av sig till flera olika personer i Sverige som tidigare hjälpt honom i hans kamp för att få stanna i Sverige.

I ett av mailen som FRIA tagit del av beskriver Karim sin levnadssituation.

”Jag är väldigt rädd /…/ jag har inte levt i det här samhället. Jag vet inte vad jag ska göra. FN säger gå till migrationsverket och migrationsverket säger gå till svenska ambassaden.”

Karim lider av svår depression och har tidigare vårdats på Sahlgrenska. Förra gången man försökte verkställa hans avvisning stoppades den i sista stund eftersom kaptenen bedömde att Karim inte kunde tas ombord. Den här gången, skriver Karim själv, fick han så mycket lugnande mediciner att det tog flera timmar innan han förstod vad som pågick. Han beskriver också hur han belades med handfängsel och fotfängsel. FRIA har inte fått uppgifterna bekräftade av polis.

Karim är föräldralös och har inga kontakter i Afghanistan. Hanne Mathisen som är talesperson för FN:s flyktingorgan UNHCR i Sverige säger att situationen för ensamma flyktingar i den afghanska huvudstaden är mycket svår.

– Vi ser att det blivit klara försvåringar i säkerhetsläget och än så länge är det vår position att personer som inte har nätverk eller kommer från Kabul inte ska skickas dit.

Enligt Karim själv i mailet har han fått 150 dollar att överleva på. Ett hotellrum i Kabul kostar ungefär tio dollar per natt. Just nu pågår det en insamling på Karims tidigare skola i Åseda för att skicka ner pengar till honom så att han kan klara sig lite längre. Problemet är dock att ingen vet om han kommer att kunna ta del av pengarna.

– Vi vet att Western Union skickar pengar dit men vi vet inte ännu hur det ska gå till rent praktiskt. Vi kan bara hoppas att Karim fortsätter att hålla kontakten och höra av sig, säger hans före detta skolkurator, Lisa Carlsson.

FRIA har försökt att få kontakt med Karim utan att lyckas.

Natten till torsdag i förra veckan, timmarna innan denna tidnings pressläggning, skickade han ett sms till Lisa Carlsson.

”Allt är katastrof här. Hjälp mig.”

John Pettersson

http://www.goteborgsfria.nu/artikel/79042Lämna ett svar