Kabul stängs inför Karzaiceremoni

Talet i Europa om att börja lämna över säkerhetsansvaret till afghanska styrkor tilltar, samtidigt som Kabul nervöst förbereds inför Hamid Karzais installationsceremoni

På torsdag ska den afghanske presidenten avlägga sin ämbetsed inför en ny femårsperiod i Kabul, och såväl afghanska som internationella aktörer har beordrat staden stängd under ceremonierna på grund av oron för nya talibanattacker.

Spår attacker
Den afghanska regeringen förklarade på tisdagen att torsdagen ska vara helgdag och rekommenderade Kabuls invånare att inte röra sig i onödan. Utlänningar ska helst stanna inomhus. FN-personal rapporterar att de inte få lämna sina förläggningar under tre dagar runt ceremonin.

-Jag slår vad om att vi får se minst tre eller fyra raketattacker mot presidentpalatset vid halvsjutiden på torsdagsmorgonen, säger en högt uppsatt västlig tjänsteman anonymt, och kritiserade att frivilligorganisationer inte fått något extra skydd.

-Karzai har inte gjort något för att försäkra internationell personal om att säkerheten höjs. Vi får sköta oss själva i den här stan nu, fortsatte tjänstemannen.

Samtidigt växer diskussionen i Europa om behovet av tidsplaner för när ansvaret för säkerheten i landet ska lämnas över till afghanerna.

Fler soldater
Brittiske premiärministern Gordon Brown har erbjudit sig att arrangera en konferens på temat i januari, och hoppas på överlämnande av vissa distrikt redan nästa år.

Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen räknar å sin sida med att de utländska styrkorna inom kort kommer att förstärkas ”rejält”, men även detta ska ses som del i en större plan för att kunna lämna över ansvaret till Afghanistan självt, sade han i ett tal till parlamentariker från Natoländer i Edinburgh.

TT

http://svt.se/2.22584/1.1774728/kabul_stangs_infor_karzaiceremoni&from=rss?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Svtse-Utrikesnyheter+%28svt.se+-+Utrikesnyheter%29Lämna ett svar