Jumadin Gayanwal förlorade 23 familjemedlemmar i jordbävningen

1 000 döda efter kraftigt skalv i Afghanistan

UPPDATERAD 
PUBLICERAD 

Ett stort antal människor har mist livet efter ett kraftigt jordskalv i Paktika i östra Afghanistan. Allteftersom timmarna gått har dödssiffran stigit, och enligt landets statliga nyhetsbyrå har 1 000 personer dött och 1 500 skadats.

Jordbävningen som skakade provinsen Paktika tidigt på onsdagen har uppmätts till omkring 6 på richtersskalan. Skalvet inträffade i den lilla staden Khost, nära den pakistanska gränsen, enligt den amerikanska myndigheten USGS.

Initiala uppgifter gjorde gällande att över 150 människor dött. Men den siffran räknades snabbt upp. Officiella källor uppger vid onsdagsförmiddagen, svensk tid, att 1 000 personer har mist livet. Därtill har 1 500 personer skadats. Det rapporterar nyhetsbyrån AP, som hänvisar den statliga afghanska nyhetsbyrån Bakhtar.

Nyhetsbyrån rapporterar också att räddningstjänstpersonal tidigt anlände till det drabbande området i helikoptrar, och att människor har dragits fram ur spillrorna. Bakhtars generaldirektör Abdul Wahid Rayan twittrar att ”hundratals hus” har förstörts.

En av de skadade i jordbävningen i Paktikaprovinsen evakueras. Foto: Bakhtar/AP/TT

”Tyvärr inträffade i natt en allvarlig jordbävning i fyra distrikt i Paktikaprovinsen, dödade och skadade hundratals av våra landsmän och förstörde dussintals hus”, skriver Bilal Karimi, en biträdande talesman för talibanregimen, på Twitter.

Han uppmanar vidare alla hjälporganisationer att omedelbart skicka team till området. En talesperson för utrikesdepartementet välkomnar även hjälp från alla internationella organisationer som kan tänkas vilja hjälpa till.

Den europeiska seismologiska myndigheten, EMSC, uppger att skalvet ska ha känts över 500 kilometer, av 119 miljoner människor i Afghanistan, Pakistan och Indien. Det har inte kommit några uppgifter om skador eller dödsfall i Pakistan, skriver Reuters.

Dödssiffran väntas stiga ytterligare då man fortfarande väntar på information från avlägsna bergsbyar i området.

Foto: SVT

JORDBÄVNINGAR I AFGHANISTAN

Visa

Det bergiga Afghanistan och stora delar av södra Asien drabbas ofta av förödande jordbävningar. Bristfälligt konstruerade bostäder, sjukhus och andra byggnader gör att följderna blir svåra.

2015 omkom över 200 människor i en jordbävning i Afghanistan och i grannlandet Pakistan.

2002 omkom runt 1 000 människor i ett skalv i norra Afghanistan och 1998 miste minst 4 500 människor sina liv i ett jordskalv i landets nordöstra delar.

Källa: TT

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/stort-antal-doda-i-jordskalv-i-afghanistanLämna ett svar