Journalistdöd upprör afghanska kollegor

 Afghanistan växer kritiken mot Nato-soldaternas agerande. Bombningen av tankbilar för en vecka sedan följdes i går av en blodig fritagning av en brittisk journalist. Kritiken kommer också från afghanska journalister

Bildt på den dödade afghanska journalisten och tolken Sultan Munadi. Foto: Musadeq Sadeq/Scanpix.

”Deras agerande var inhumant och omoraliskt”. Kritiken är svidande mot gårdagens brittiska räd med kommandosoldater som fritog den brittiske journalisten Stephen Farell. För i samma stund som Farell fritogs så dödades den afghanska journalisten och Farells tolk Sultan Munadi liksom två andra civila afghaner, en kvinna och ett barn. De som framför kritiken i dag är afghanska journalister inom den relativt nybildade Afghanska Media Klubben, MCA (The Afghanistan Media Club), en klubb som organiserar inhemska journalister som arbetar för västmedier.

Enligt en del afghanska källor som citeras av utländska nyhetsbyråer, var räden i sig onödig. Förhandlingar pågick och det fanns tecken på en snar frigivning. Från brittiskt håll menar man att fritagningen var oundviklig eftersom man fruktade att gisslan skulle dödas annars.

Oavsett vilket så är de afghanska journalisterna upprörda över det faktum att kommandosoldaterna tog med sig den brittiske journalisten, men lät tolken och journalisten Sultan Numadis sönderskjutna kropp ligga kvar på platsen. Det här var ett hänsynslöst beteende som visar att Nato-styrkorna behandlar folk på olika sätt, säger journalisterna i ett uttalande.

Numadi hade blivit skjuten både framifrån och bakifrån. Vi vet inte om det är talibanerna eller britterna som dödade honom, säger en av Numadis vänner till den franska nyhetsbyrån AFP.

Numadi och den brittiske journalisten Farell tillfångatogs när de skulle resa till staden Kunduz och rapportera kring förra veckans ödesdigra Nato-ledda flygattack, då många civila dödades. En attack som väckte ramaskri även i väst och fördömdes av en rad EU-utrikesministrar i Stockholm i helgen.

Vladislav Savic
vladislav.savic@sr.se

http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=3090942Lämna ett svar