Irakisk man utvisas trots risk för hans liv

Trots att Migrationsverket har bedömt att en irakisk man riskerar sitt liv om han återvänder till Irak har regeringen beslutat att han ska avvisas. Anledningen är att han klassas som en säkerhetsrisk av Säpo

Den 45-årige mannen kom till Sverige från Irak 2003. Sedan dess har hans fru och söner fått uppehållstillstånd i Sverige men själv får han alltså inte stanna.

I sin asylansökan berättar mannen att han i Irak stod Saddamregimen nära. Han var chaufför och livvakt åt Saddam Husseins familj. Och han arbetade i en hemlig domstol där fångar torterades. Med den bakgrunden är han rädd för att återvända till Irak.

Hans rädsla kan vara befogad. Enligt Migrationsverkets beslut från 2006 kan det vara farligt för honom att återvända till Irak.

Migrationsverket skriver: ”Det går inte att utesluta att mannen kommer att bli igenkänd och därmed föremål för utomrättsliga åtgärder som riktas mot hans person eller liv.”

Ändå ska han avvisas eftersom Säpo bedömt honom som en säkerhetsrisk. Anledningen till säkerhetsklassningen är sekretessbelagd.

När någon klassas som en säkerhetsrisk är det i slutändan regeringen som beslutar om personen får stanna i Sverige eller inte. Och i somras undertecknade justitieminister Beatrice Ask ett beslut som säger att det inte finns något hinder för att avvisa honom.

Mannens familj säger att regeringen omöjligt kan ha tagit del av alla handlingar i ärendet, så här säger hans son.

– Det jag ber om är bara att man går igenom allt igen, jag vet att den här situationen är överspelad och allt är klart men jag hoppas att de kan kolla igen. Att de kan prata med honom och se om allt stämmer. För jag är säker på att det har blivit något fel.

Enligt juristen Birgitta Elfström som jobbar med människorättsfrågor har regeringen gjort fel i det här fallet. Det är nämligen olagligt att avvisa en person som riskerar sitt liv och sin säkerhet även om personen är en säkerhetsrisk.

– Sverige har skrivit på konventioner om att inte utsätta någon för tortyr eller omänsklig, förnedrande behandling och inte skicka personer dit där de riskerar detta. Detta är inte bara konventioner utan det är svensk lag. Europakonventionen är svensk lag och det är bara att acceptera att vi får inte göra detta och därmed måste en sådan här person få stanna i Sverige, säger Birgitta Elfström.

Nuri Kino
n.kino@journalist.com

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=3107067Lämna ett svar