Hög talibanledare gripen i Afghanistan

En av talibanernas högsta ledare, mulla Abdul Ghani Baradar, har tagits till fånga i Karachi i Pakistan i en hemlig räd utförd av amerikanska och pakistanska säkerhetsstyrkor, skriver New York Times

Tidningen hänvisar till amerikanska regeringstjänstemän som uppger att mulla Baradar är den mest betydelsefulle talibanske ledare som gripits sedan kriget i Afghanistan startade.

Enligt källorna har han hållits fängslad av pakistanierna i åtskilliga dagar och förhörts av pakistansk och amerikansk underrättelsetjänst.

Enligt tidningens nätupplaga är Baradar talibanledaren mulla Muhammad Omars närmaste man. Han ska ha haft nära band med al-Qaidaledaren Usama bin Ladin före attackerna mot USA 2001.

New York Times kände till gripandet redan i torsdags men lät bli att skriva på Vita husets begäran. Regeringen ansåg att publiciteten skulle sabotera en mycket framgångsrik säkerhetsoperation.

Sedan regeringen konstaterat att gripandet var välkänt i Pakistan släpptes nyheten.

”Betydelsefullt”
Flera högt uppsatta källor i Washington bekräftar att Abdul Ghani Baradar har gripits i Pakistan.

-Jag skulle kalla detta betydelsefullt, kommenterar en källa nyheten för Reuters.

-Men till och med när man tar deras ledare har de visat en otrolig förmåga att komma tillbaka.

Officiellt säger dock USA ingenting om The New York Times uppgifter.

Förnekar gripandet
Talibanerna förnekar att Abdul Ghani Baradar har gripits i Karachi.
Enligt en av rörelsens talesmän är Baradar fortfarande i Afghanistan och organiserar militära och politiska aktiviteter.

-Han har inte gripits. De vill sprida ut det här ryktet för att avleda folks uppmärksamhet från nederlaget i Marja och förvirra allmänheten, sade talesmannen, syftande på Natooffensiven i provinsen Helmand i Afghanistan.

TT

http://svt.se/2.22584/1.1890675/hog_talibanledare_gripen_i_afghanistan&from=rss?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Svtse-Utrikesnyheter+%28svt.se+-+Utrikesnyheter%29Lämna ett svar