Hög militär: Värre i Afghanistan

Läget i Afghanistan blir allt sämre samtidigt som allmänhetens stöd för kriget där minskar i USA, säger en av Washingtons högsta militärer

-Jag anser att det är allvarligt och att det blir värre. Jag har också sagt de senaste två åren att de talibanska motståndarna blivit mer avancerade, sade USA:s generalstabschef Mike Mullen i tv-kanalen NBC:s program Meet the Press på söndagen.

Dödsfallen bland USA:s stridande i Afghanistan har ökat efter president Barack Obamas order om större militära insatser mot talibanerna. I juli förlorade USA 44 soldater där, vilket är rekordmånga.

-Förvisso oroande siffror men detta är kriget vi är inne i, sade amiral Mullen.

En majoritet av USA:s befolkning tvivlar på att det är värt att föra kriget, visade opinionsundersökning i Washington Post och tv-kanalen ABC News förra veckan. Bara en fjärdedel stödde att USA sätter in fler soldater i Afghanistan, något som president Barack Obama har godkänt.

Den nya högsta chefen för USA:s och militäralliansen Natos trupper i Afghanistan, general Stanley McChrystal, lämnar en sammanfattande bedömning av läget om några veckor, sade Mullen som ska utvärdera behovet av truppförstärkningar efter generalens rapport.

TT

http://svt.se/2.22584/1.1664028/hog_militar_varre_i_afghanistan&from=rssLämna ett svar