Hjälparbetare nytt mål i Afghanistan

Trängda av USA:s offensiv i söder trappar talibanerna upp bakhållen i norra Afghanistan. Måltavlor är inte bara utländsk trupp, utan även biståndsarbetare

I Balkh, utanför Mazar-i-Sharif där de svenska trupperna är baserade, dödades en inhemsk biståndsarbetare i ett bakhåll i måndags. Även från traditionellt lugna provinser som Samangan och Takhar kommer rapporter om dödliga vägbomber och överfall på personal som arbetar åt utländska biståndsorganisationer, bara under de senaste dygnen, enligt TT:s säkerhetskällor.

– Det finns två typer av gärningsmän. Talibaner i de pashtunska områdena. Och så oberoende kriminella gäng. De första vill krossa staten. De andra vill bara tjäna pengar, säger en initierad källa.

Enyatulla, chef för Svenska Afghanistankommitténs kontor i Mazar-i-Sharif, oroar sig för sin personal i provinserna.

– De senaste dagarna har säkerhetsläget försämrats kraftigt, säger han till TT.

Än så länge fortsätter verksamheten, men alla icke nödvändiga resor har ställts in. Och fordonsparken står still.

– Vi vågar inte köra våra vita terränggående bilar, utan hyr små personbilar lokalt, säger han.

Sedan 2005 har biståndsorganisationer klagat på att den Natoledda Isafstyrkan kör omkring i vita bilar och därmed riskerar att civila och militära insatser blandas samman — vilket kan få gerillan att angripa även humanitära transporter. Först på sistone har klagomålen gett resultat. Tidigare i juli lackerade de svenska trupperna om samtliga vita bilar. Sandfärgade, blev de.

Oroligheterna innebär inte bara sårade och döda. Även utbildning och ekonomin drabbas. I Kunduz, en viktig stad i norr, är både butiker och skolor stängda.

– Föräldrar vågar inte låta sina barn gå hemifrån. Och bönderna vågar inte skörda de mogna melonerna, säger Enyatulla.

Bland vanliga afghaner sprids USA-fientliga rykten.

– Folk säger att USA hjälper talibanerna att attackera europeiska trupper här i norr. För att skrämma bort dem så att de själva kan ta över, säger Enyatulla.

Politiska bedömare i Kabul framhåller det annalkande valet och USA:s offensiv i syd som skäl till upptrappningen i norr. Dessutom finns lockande mål i att allt fler Nato-transporter av militära förnödenheter kommer norrifrån i stället för över det osäkra Pakistan. Men det finns också en fjärde förklaring. Trängda militärt så har gerillan bytt taktik och angriper nu biståndsarbetare, som tidigare inte varit ett primärt mål.

– Hur ska vi försvara oss i så fall? Kasta skolböcker på dem?, säger en erfaren hjälparbetare till TT.

– Bästa skyddet är att ha lokalbefolkningens stöd. Det vet också militären. Därför kopierar de biståndsarbetarnas verksamhet. De vita fordonen är bara ett exempel, fortsätter han.Lämna ett svar