Het Afghanistan-debatt i Tyskland

Den tyska militära närvaron i Afghanistan ifrågasätts allt intensivare i Tyskland. Det var på önskemål av en tysk överste som Natoflyg bombade två tankbilar med bensin i fredags – en attack riktad mot talibaner men som kan ha krävt tiotals civila dödsoffer

Natos egen utredning om hur många och vilka som dog i attacken i Kunduz är inte klar än. En afghansk människorättsgrupp uppger i dag att mellan 60 och 70 civila dött. Gruppen har intervjuat invånare i området. Det har också journalister gjort.

Till exempel berättar en ung man för en tysk reporter hur många civila kom till de kapade tankbilarna för att fylla sina bensindunkar och att många av dem sen dog i bombattacken. Också barn och kvinnor ska ha dött.

Den tyske försvarsministern, kristdemokraten Franz Josef Jung, har sagt att tysk militär hade ”säkra indikationer” på att bensinen i de kapade tankbilarna skulle användas för terrorangrepp mot den tyska basen i Kunduz.

Så sent som i går höll Jung fast vid att bara talibaner skulle ha dödats i attacken. I morgon-tv i dag backade han och talade om behovet av en korrekt utredning och sa att om civila dödats så beklagar han det.

Försvarsministerns motsägelsefulla uttalanden möter hård kritik. Oppositionen har krävt extradebatt i parlamentet. Och frågan är känslig. Det är val i Tyskland om mindre än tre veckor. Och opinionen här har länge varit negativ till den tyska truppinsatsen i Afghanistan.

Än så länge står regeringspartierna samlade bakom den tyska militära insatsen. Men också där pågår debatten. I helgen sa förre förbundskanslern Gerhard Schröder (S) att han vill se ett slutdatum för tyska trupper i Afghanistan, nämligen 2015.

Regeringen har hittills inte velat diskutera något sådant slutdatum. Däremot förklarade nuvarande förbundskanslern Angela Merkel i går, att Tyskland tillsammans med Storbritannien och Frankrike vill ha en internationell konferens före årets slut om truppnärvaron i Afghanistan.

Konferensen ska klara ut, som det heter ”vilka mål som ska nås, och när de ska nås”.

Per Eurenius Berlin
per.eurenius@sr.se

http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=3082461Lämna ett svar