Här möter Rapport de desperata flyktingarna

Situationen i Grekland blir allt mer desperat. Varje år försöker 150.000 människor ta sig in i landet i små gummibåtar. När Rapport en natt följde med kustbevakningen på ön Samos hamnade vi mitt i ett inferno

 

Det började som ett rutinuppdrag en helt vanlig kväll. Tillsammans med kustbevakningen lämnade Rapports utsände Anders Lindqvist hamnen i Samos vid midnatt. Efter en stund till havs gick larmet. En liten gummibåt har siktats – ombord trängs 28 personer, som alla lämnat sina hemländer i hopp om en bättre framtid i Europa.

När kustbevakningens fartyg närmar sig sticker de desperata flyktingarna hål på gummibåten. Om de gör det räknas de som skeppsbrutna och då blir kustbevakningen tvungna att ta hand om dem

Båten kommer från Turkiet inte långt från Samos och flyktingsmugglarna, som ordnat med transporten har gett order om att båten ska sänkas om de blir upptäckta. Flyktingarna har blivit tillsagda att de ska säga att de är från Afghanistan, Somalia och Palestina när de blir förhörda.

När kustbevakningens båt en stund senare lägger till i hamnen på Samos förs de 28 flyktingarna först till hamnkontoret. När gryningen kommer förhörs de för att deras nationalitet ska säkerställas. Därefter väntar en överfull flyktingförläggning.

En av flyktingarna berättar för Rapports utsände att hon lämnade sitt hemland på grund av fattigdom, krig och brist på mat.

Vi träffar också Rabih Selman på Samos. Han är språkexpert coh arbetar för Frontex, EU:s byrå för gränskontroll. Rabih berättar att svarta afrikaner alltid säger att de kommer från Somalia.

De skräckslagna flyktingarna som omhändertogs den natt Rapport var med kom inte från Somalia utan från Västafrika och Etiopien. De är bara av de 10.000 människor, som varje år kommer till Samos

http://svt.se/2.22584/1.1669044/har_moter_rapport_de_desperata_flyktingarna&from=rss Lämna ett svar