Grekland: protest mot kränkande ID-kontroll

Kravaller utbröt utanför det grekiska parlamentet i Aten efter att 1000 personer demonstrerat mot statens behandling av flyktingar. Det är den andra protesten sedan det i veckan kommit uppgifter om att polis rivit sönder en koran tillhörande en flykting under en ID-kontroll

Runt 1000 personer hade samlats på fredagen sedan det kommit uppgifter om att polisen rivit sönder en irakisk flyktings koran under en id-kontroll. När demonstrationståget nådde parlamentet utbröt kravaller, med stenar från demonstranters sida och tårgas från polismaktens sida. Protesten var den andra under samma vecka och organiserades av flyktingrörelsen, vänstergrupper och muslimska föreningar. Slagorden varierade, från ” allahu akbar” till ”låt migranter vara”.

– Vi vill att den polis eller de poliser som var inblandade skall åtalas och att regeringen ska utfärda en ursäkt, berättade demonstranten Manala Mohammed, immigrant från Syrien, för nyhetsbyrån AP.

Polisen har sagt att man ska utreda händelsen. I väntan på det har Muslimska förbundet, som representerar tusentals migranter, polisanmält den oidentifierade polismannen.

– Polisen säger att de behöver mer tid för den interna utredningen så vi gick vidare och lämnade in en anmälan, berättade Naim Elghandour, förbundets ordförande, för nyhetsbyrån Reuters.

Greklands inhumana behandling av papperslösa och flyktingar har uppmärksammats upprepade gånger förut. Misshandel och tortyr utförd av polis och gränsbevakning, undermåliga levnadsvillkor i slumkvarter och utvisningar till länder som Turkiet hör till vanligheterna. Något som kritiserats av bland andra Läkare utan gränser, EU-parlamentets utskott för medborgerliga rättigheter och FN:s flyktingorgan UNHCR.

 

Arash Hakimnia

 Lämna ett svar