Fridolin och Romson nya språkrör för Miljöpartiet

Miljöpartiet har fått två nya språkrör. Efter röstning på kongressen i Karlstad valdes Gustav Fridolin och Åsa Romson till partiets språkrör. De möttes av kraftiga applåder från partikamraterna efter omröstningen.

Åsa Romson och Gustav Fridolin valdes till nya språkrör på Miljöpartiets kongress i Karlstad på lördagen. Foto: Erik Mårtensson/Scanpix.

 

Gustav Fridolin och Åsa Romson tar alltså över språkröstposterna i Miljöpartiet efter Maria Wetterstrand och Peter Eriksson.

På den manliga sidan har ju Gustav Fridolin varit i princip självskriven till posten, medan det varit högst osäkert vem av de kvinnliga kandidaterna som skulle få flest röster av ombuden på kongressen.

Åsa Romson var valberedningens kandidat, men hon utmanades av fem kvinnor, däribland partiets ekonomiska talesperson Mikaela Valtersson.

Romson fick 200 röster, mot Valterssons 59.

– Det känns väldigt, väldigt skönt att den här processen gick i hamn, säger Åsa Romson.

Hon är 39 år, doktorand i miljöjuridik, sitter i riksdagen sedan i höstas och är partiets miljö- och klimatpolitiska talesperson.

Romson har tidigare varit heltidspolitiker i Stockholm, där hon också varit Miljöpartiets gruppledare. Redan 2006 kom hon in i riksdagen, men valde då att tacka nej, för att i stället studera vid Stockholms universitet.

– Jag tror att hela partiet känner att det var väldigt roligt att genomföra det här valet, säger Åsa Romson.

Hur kommer det att märkas att Miljöpartiet får två nya språkrör?
– Det kommer att märkas i att man får en annan personlig profilering, så är det alltid med politik. Men jag tror att det viktiga man kommer att märka är att hela partiet är på väg framåt, är på väg att bli större.

Varför tror du att du blev vald till kvinnlig språkrör?
– Ja, det kan jag bara spekulera i. Jag har uppenbarligen ett starkt stöd och förtroende. Jag tror att man uppskattar att vi också skaffar oss erfarenhet och kunskap i yrkeslivet och inte ser politiken som ett livstidsuppdrag. Både Gustav och jag har varit in och ut ur politiken.

Gustav Fridolin är 28 år, kom in i riksdagen redan som 19-åring, han blev snabbt en av partiets mer framträdande profiler.

Mellan 2006 och 2010 gjorde han ett uppehåll i politiken för att i stället arbeta som journalist och lärare. Vid valet 2010 kom han åter in i riksdagen.

– Tack så väldigt mycket, Miljöpartiet, för att vi har klarat av att vara Sveriges öppnaste parti. Tack så väldigt mycket för hur den här processen har fungerat och varit. Det känns verkligen som att stå på en perrong med en biljett till en stad som man ännu inte besökt. Det kommer att bli spännande, sa den nyvalde Gustav Fridolin.

Vilka frågor vill du ta tag i och driva?
– En fråga där vi kommer att ha ett stort arbete under den här mandatperioden är frågan om makten över tiden. Vi ser hur många slits ut från arbetslivet långt innan pensionsåldern, vi ser unga som stressas sönder på timanställningar. Det där måste vi ha ännu fler och bättre svar på.

Mikaela Valtersson, som omedelbart lämnade kongresshallen efter tillkännagivandet, säger att hon inte vet om hon ska fortsätta i riksdagen som ekonomisk talesperson.

– Nu har jag varit helt fokuserad och satsat allt på det här. Jag ska ta det lite ledigt i sommar och fundera, säger Mikaela Valtersson.

Fredrik Furtenbach, inrikeschef Ekot.

”Många överraskade av att Romson vann så stort”

Utmaningar väntar Miljöpartiets nya språkrörsduo. Att Maria Wetterstrand försvinner är en rejäl förlust, konstaterar Ekots inrikeschef Fredrik Furtenbach.

 

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4516802



Lämna ett svar