Frankrike farligt för ensamma flyktingbarn

Frankrike utsätter barn, som kommer ensamma till flygplatsen Charles de Gaulle, för allvarliga risker. De sätts systematiskt i förvar och deporteras, vilket möter hård kritik från människorättsorganisationen Human Rights Watch

Organisationens barnexpert Simone Troller har granskat omkring sjuttiofem fall.

– De behandlas som illegala invandrare och inte som barn. Det är vår huvudinvändning, säger Simone Troller.

– Barnen skyddas inte. De sätts i förvar, fast alla vet att det är riskfyllt för ett ensamt barn att vara inlåst med okända vuxna, fortsätter hon.

I intervjuer med 19 ensamkommande barn och en genomgång av 54 rättsfall fann barnexperten att ett barn hade försökt begå självmord. Ett annat barn hade antastats sexuellt, en 16-årig flicka hade blivit uppsökt av människohandlare och flera barn hade psykiska problem.

I ett svårt rättsfall hade en ensam 5-årig pojke från Komorerna hållits inlåst i fyra dagar. Polisen ville deportera 5-åringen till Yemen, som han hade passerat på väg till Frankrike. Men eftersom polisen inte hade förberett några kolleger i Yemen på hans ankomst, beslöt domaren att 5-åringen nog fick bli kvar i Frankrike.

Enligt Human Rights Watch utnyttjar fransk polis barnens utsatta läge. Poliserna hotar barnen, låser dem med handbojor och kroppsvisiterar dem nakna. Allt i syfte att få barnen att skriva under papper, som de inte förstår, säger Simone Troller.

Den franska regeringen hävdar att flygplatsen inte är fransk mark och deporterade under förra året 2008 fler än 1 000 ensamma barn.

Ytterligare ett problem är att Frankrike inte försäkrar sig om att barnet hamnar i säkerhet och når sitt hemland eller familj igen.

Human Rights Watch fann till exempel att en egyptisk pojke sänts till Madagaskar och en från Tchad till Egypten.

Alice Petrén
alice.petren@sr.se

http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=3203105Lämna ett svar