Fogh vill förhandla med talibaner

Publicerad: 1 augusti 2009, 14.15. Senast ändrad: 1 augusti 2009, 14.50

Anders Fogh Rasmussen säger i tidningsintervjuer på sin första arbetsdag som Natochef att försvarsalliansen bör inleda en dialog med delar av den afghanska talibanrörelsen

Här flyttar paret Fogh in i nya bostaden i Bryssel

Foto: SCANPIX

Den före detta danske statsministern säger till tidningen Politiken att det finns en hård kärna bland talibanerna som det är omöjligt att samarbeta med och som bara respekterar militär makt.

– Men det finns också grupper som man kan tala med i ett försök att skapa någon sorts försoning i det afghanska samhället, säger Fogh Rasmussen.

Han gör också klart att han kommer att ställa stora krav på de europeiska medlemsländerna i Nato, för att inte alliansens insats i Afghanistan ska framstå som en rent amerikansk angelägenhet.

Afghanistanforskaren Peter Dahl Truelsen vid danska försvarshögskolan, Forsvarsakademiet, säger att utspelet om förhandlingar med talibaner inte är särskilt överraskande.

– Det är ett väl känt faktum sedan länge att man måste ge upprorsrörelser ett alternativ till den väpnade kampen.

Han säger att amerikanerna som länge var emot den taktiken i Afghanistan nu helt har ändrat inriktning utifrån erfarenheterna från Irak.

Enligt Dahl Truelsen är målet med förhandlingar med talibaner att skaffa information som de afghanska myndigheterna kan använda. Det handlar bland annat om att förstå relationerna mellan olika fraktioner och klaner, så att inte ett ogenomtänkt val av samarbetspartner leder till att man skapar nya fiender

Köpenhamn TT-Ritzau

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_3292663.svdLämna ett svar