FN sparkar afghanska valfuskare

FN uppger i dag att runt hälften av de afghanska valtjänstemän som tjänstgjorde under det kontroversiella valet kommer att ersättas. FN vill undvika fusk också i den andra valomgången, som utlysts till 7 november

FN-chefen Ban Ki-Moon säger att Förenta nationerna nu tänker göra allt för att den andra valomgången den 7 november blir fri från fusk.

Han säger att ett par hundra valövervakare som misstänks för inblandning i fusk under första valomgången ska ersättas.

Valansvariga säger att de lärt sig av fiaskot i första omgången och att de tänker vidta steg för att förhindra en upprepning.

Valsedlar för en andra omgång är redan tryckte och finns på plats, och Nato-chefen Anders Fogh Rasmussen säger att soldater är redo att svara för säkerheten.

Men oron är ändå stor för att också andra valomgången ska omgärdas av fuskanklagelser, och för att talibaner ska försöka störa processen. I så fall riskerar Afghanistan att störtas in i ett än djupare kaos.

Förre utrikesministern Abdullah Abdullah, som kom tvåa i första valomgången, säger att han i dag ringde Hamid Karzai för att tacka presidenten för att han gått med på en andra omgång.

Karzai, vars regering är beroende av ekonomisk hjälp utifrån, har stått under intensiv press från USA och andra västländer att gå med på en andra omgång.

För många Västländer, vars soldater riskerar sina liv i Afghanistan, är det centralt att landet uppfattas ha en legitim, demokratiskt vald regering.

Diplomater i Kabul säger att det fortfarande är möjligt att Karzai och Abdullah enas om att dela makten, kanske genom att Abdullah får en premiärministerpost. I så fall skulle ingen andra valomgång behövas.

Abdullah tycks vara öppen för en sådan lösning, även om Karzai i går sa att en andra omgång är enda alternativet.

Nils Horner, SR:s Asienkorrespondent
nils.horner@sr.se

http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=3182705Lämna ett svar