Fler kommuner ska ta emot flyktingbarn

Situationen för de ensam- kommande flyktingbarnen är akut. Flera hundra barn väntar just nu i tillfälliga boenden i fyra kommuner i Sverige

Migrationsminister Tobias Billström. Foto: Patrick Sörquist/Scanpix.

 

Därför har Migrationsverket bestämt att ytterligare sex kommuner måste ta emot barn direkt när dom kommer till Sverige – även om kommunerna inte vill.

– För att dels sprida dem geografiskt i större delar av landet, men också för att vi ska kunna pröva barnen i ankomstkommunerna. Då är fyra kommuner för få. De får ta för stort ansvar, säger migrationsverkets generaldirektör Dan Eliasson.

Just nu väntar omkring 500 asylsökande barn och ungdomar som kommit till Sverige utan sina föräldrar i tillfälliga transitboenden i fyra kommuner. Där väntar de på att placeras i någon av landets kommuner. Eftersom för få kommuner erbjuder barnen plats kan de bli kvar i de här tillfälliga boendena länge. Läget är akut, sa Dan Eliasson och migrationsminister Tobias Billström på en pressträff i dag.

– Det problemet kan bara lösas genom att fler kommuner bestämmer sig för att ta emot de här barnen, säger Tobias Billström.

Därför har Migrationsverket bestämt att ytterligare sex kommuner ska bli så kallade ankomstkommuner och ta emot barnen direkt när de kommer till landet. Migrationsverket för samtal med Norrköping, Gävle, Umeå och Örebro. Om kommunerna inte frivilligt vill bli ankomstkommun kan det bli fråga om tvång.

– De är naturligtvis intresserade av frågan. Positiv grundinställning, men en viss oro för vad det betyder för kommunen kanske. Räcker ersättningsnivåerna till? Har man kompetens? Men det har varit väldigt konstruktiva samtal, säger Dan Eliasson.

För att få fler kommuner att ta emot barnen permanent utser regeringen Björn Eriksson, tidigare landshövding i Östergötland, till koordinator för de ensamkommande barnen. Han ska föra diskussioner med kommunerna och förmå fler att ta emot barn.

Regeringen ska också tillsätta en utredning om mottagandet av de ensamkommande barnen. Migrationsminister Tobias Billström har tidigare sagt att om inte situationen blir bättre måste dagens system göras om i grunden. Han utesluter inte att det kan bli en lag som tvingar kommunerna att ta emot ensamkommande barn.

– Det skulle till exempel kunna vara det som har varit så politiskt omdebatterat, det vill säga ett tvång för kommunerna ta emot. Men hur ett sådant skulle utformas är i så fall någonting som en utredning får lämna förslag på, om man överhuvudtaget tycker att det är nödvändigt, säger migrationsminister Tobias Billström. 

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=3242564Lämna ett svar