Femtusen Nato-soldater till Afghanistan

Efter beskedet att USA kommer att skicka ytterligare trettiotusen soldater till Afghanistan meddelar Europas Nato-länder att de också är beredda att bidra med fler trupper

 

Anders Fogh Rasmussen i talarstolen. Foto: Thierry Charlier/Scanpix.

 

Enligt Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen kan det bli frågan om minst femtusen soldater.

– 2010 kommer det finnas betydligt fler trupper för att försvara det afghanska folket. Vi ska börja lämna över ledningsansvaret och säkerhetsansvar till afghanska styrkor, distrikt för distrikt, där omständigheterna tillåter. Det är tydliga utfästelser och jag förväntar mig handling från den afghanska regeringen att vinna folkets förtroende, säger Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen.

Det har varit en ständig strävan från amerikanskt håll att få andra länder att öka sitt engagemang i Afghanistan. Det var något som den tidigare amerikanska presidenten George Bush bad om i åratal. Nu kan alltså de europeiska Natoallierade tänka sig att skicka något fler soldater.

Även i den här situationen sker det först efter att USA själva går före och det sker i mycket mindre skala än USA:s truppökning. När USA skickar trettiotusen soldater till skickar de europeiska fem tusen till.

Enligt Anders Fogh Rasmussen är fem tusen en minimisiffra som under de närmaste månaderna kan komma att ökas med ytterligare några tusen soldater.

Att Natos generalsekreterare verkligen har européerna bakom sig kan redan i morgon komma att bekräftas. Då samlas nämligen Natos utrikesministrar här i Bryssel.

Stefan Winiger Bryssel
stefan.winiger@sr.se

http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=3279783Lämna ett svar