Fem svenskar skadades i Afghanistan

Fem svenska soldater som tillhör den svenska Isaf-styrkan skadades i dag när deras bil körde på en sprängladdning i norra Afghanistan. En afghansk tolk dödades. Två av svenskarna är allvarligt skadade enligt Försvarsmakten

Soldater vid svenskflaggade personterrängbilen 6, Galten, i Afghanistan.Foto: Henrik Klingberg/Försvarsmakten/Scanpix.

Uppdaterad: 20:29
 Arméinspektör Berndt Grundvik

På Försvarsmaktens presskonferens i eftermiddags framkom att två av de fem svenskarna är allvarligt skadade.

– Vad vi vet just nu är att en fick mindre skador och han är tillbaka på den svenska campen. Han behövde nog bara plåstras om. Två stycken har fått lindriga skador och är på det tyska fältsjukhuset och två har fått allvarliga skador, enligt generalmajor Berndt Grundvik som är arméinspektör.

Är de livshotande?

– Jag kan inte bedöma det just nu.

Vilken typ av skador är det?

– Oftast när det är den typen av attack så är det arm- och benbrott som har uppstått.

De skadade svenskarna tjänstgör i ett skyttekompani och var ute på ett uppdrag tillsammans med afghanska säkerhetsstyrkor i nordvästra Afghanistan när deras fordon i förmiddags körde på en sprängladdning.

Under presskonferensen på förvarshögkvarteret i Stockholm framkom att det tog två timmar innan de skadade kunde föras till sjukhus med helikopter.

– Det vi känner till nu är att de var på sjukhuset efter två timmar.

Vad kan man säga om den tiden?

– Normalt sett har vi en ambition att vi ska kunna ge den typen av vård inom en timme.

Varför tog det längre tid?

– Det vet jag inte riktigt nu. Det kan bero på många olika orsaker i området. Man kanske inte har kunnat komma fram till de skadade men det får en undersökning visa sedan.

Kan det ha förvärrat skadorna för de drabbade?

– Jag kan inte bedöma vad tiden inneburit på olika sätt, säger Berndt Grundvik, arméinspektör.

Allan Widman, som är Folkpartiets försvarspolitiske talesman, är kritisk mot att det tog två timmar innan de skadade kunde föras till sjukhus, med hjälp av en amerikansk helikopter. Han tycker att Sverige borde ha haft egna helikoptrar på plats i Afghanistan för länge sedan.

– Det här är en ödesfråga för svensk närvaro i Afghanistan i fortsättningen, att vi får en resurs. Det behöver inte vara en grön helikopter, det behöver inte vara en svensk helikopter. Men det behöver vara en helikopter som Sverige har betalat, och som Sverige har svarat för att den kommer dit. Ju fortare vi kan åstadkomma detta, desto större möjligheter har vi att undvika svåra skador, och även dödsfall, i sådana här situationer, säger Allan Widman.

Försvarsmakten har underrättat de skadade soldaternas anhöriga. De två allvarligt skadade är hemmahörande i Tornedalen och i Luleå. De är 22 år respektive 30 år gamla. De övriga är en 23-åring från Motala, en 40-åring från Helsingborg och en 22-åring från Östersund.

Utrikesminister Carl Bildt som just nu är i Afghanistan för att träffa president Karzai, säger att han i dag inte ser några skäl att göra några förändringar i den svenska närvaron i Afghanistan.

– De militära befälhavarna får göra den bedömningen. Vi har gjort den bedömningen att det ungefär är rätt inriktning och rätt omfattning av styrkan för de uppgifter som de har. Man kan göra mer eller mindre. Gör man mer kanske det blir farligare, gör man mindre kanske det blir mindre farligt men vi ska göra det som måste göras eftersom den fredsbevarande insatsen är så viktig här.

Carl Bildt  har noterat rapporterna om det förvärrade säkerhetsläget även i norra delen av landet.

Carl Bildt. Foto: Chitose Suzuki/Scanpix.Men det är fortfarande ett av de stabilare områdena i Afghanistan, säger han till Ekots utsända.

Carl Bildt beklagar dagens explosion som dödade en person.

– Det är djupt beklagligt och jag hoppas att det går väl för dem som skadats, säger Carl Bildt.

I förra månaden utsattes den svenska styrkan för flera allvarliga överfall, till och med eldstrider som varade i timmar. Den svenska styrkan har så här långt drabbats av två dödsfall. I november 2005 dödades två svenska löjtnanter av en vägbomb under en patrullering i norra Afghanistan.

Försvarsmakten har på grund av det förvärrade säkerhetsläget begärt att få utöka styrkan till 565 personer men har bara fått politiskt gehör för strax under 500.

Just nu är antalet 430.

Terrängjeepen RG32M. Foto: FörsvarsmaktenDe skadade svenskarna färdades i terrängjeepen RG32M, i Sverige kallad personterrängbil 6 eller Galten, som är utrustad med min- och splitterskydd. Fordonet ska klara en sidolutning på 40 procent utan att välta.

Anna-Karin Ivarsson
Tove Svenonius
Agneta Ramberg

anna-karin.ivarsson@sr.se
tove.svenonius@sr.se
agneta.ramberg@sr.se

http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?Artikel=3231166Lämna ett svar