Färre västafrikaner söker sig till Europa

EU:s gränskontrollmyndighet Frontex påträffar allt färre personer som vill ta sig från Senegal till Europa på illegal väg

En grupp immigranter från Senegal som har blivit avvisade av marockansk polis. Arkivfoto: Remy de la Mauviniere/Scanpix.

När det gäller antalet gripna så kallade illegala emigranter pekar trenden stadigt nedåt, enligt  Michal Parzyszek, talesperson på Frontex.

Siffrorna över antalet personer som gripits av Frontex när de försökt ta sig till Europa på illegal väg talar sitt tydliga språk. För två år sedan greps 2 700 personer, förra året 500 och i år har hittills bara ett 30-tal personer gripits av Frontex.

Michal Parzyszek tror att det kan bero på att Spanien och Senegal, och även Frontex, är mer effektiva och har ett bättre samarbete kring gränsbevakning, något som kan fungera avskräckande.

Men han tror också att Europa blivit mindre attraktivt för västafrikanska migranter i den ekonomiska krisens spår.

Situationen har försämrats i EU, så färre personer är villiga att ge upp livet i Senegal för en resa till Europa, säger Michal Parzyszek.

25-åriga Abdoul Tahor Fall i Dakar, som arbetar för en organisation som syftar till att stävja den så kallade illegala utvandringen till Europa, håller med Frontex talesperson.

Man vet att det är kris, situationen i Europa är inte vad den en gång var, säger han

I radio och tv får vi höra om afrikanska migranter i Europa som förlorar sina jobb, ja, till och med européer har svårt att hitta jobb säger den unga senegalesen.

Anja Sahlberg
anja.sahlberg@sr.se

http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=3055499Lämna ett svar