EU måste ta emot fler flyktingar

EU-kommissionen föreslog i dag ett gemensamt EU-program för att ta emot så kallade kvotflyktingar från flyktingläger runt om i världen, en fråga där Sverige varit pådrivande. EU-kommissionär Jacques Barrot uppmanade i dag EU-länderna att ta ett större ansvar

– EU måste gemensamt åta sig att ta emot fler flyktingar som i dag lever i flyktingläger i fattiga länder, till exempel irakier som lever i flyktingläger i Syrien eller somaliska flyktingar i Kenya, sade kommissionär Jacques Barrot.

I dag har ett tiotal EU-länder egna avtal med FN:s flyktingorgan UNHCR om att ta emot så kallade kvotflyktingar. Sammanlagt rör det sig om drygt 4 000, men det är en droppe i havet om man ser till behovet.

UNHCR räknar med att så många som 200 000 flytningar nästa år akut kommer att behöva en permanent fristad.

Sverige är det land i EU som tar emot flest, den svenska flyktingkvoten ligger i år på 1 900 personer, och den svenska regeringen hoppas nu att fler EU-länder ska engagera sig. Migrationsminister Tobias Billström, sade i förra veckan att EU:s mål bör vara att ta emot 100 000 kvotflyktingar.

Men frågan är om det är realistiskt. För enligt förslaget från EU-kommissionen ska det vara frivilligt att delta, som morot ska de EU-länder som ställer upp få en ersättning på drygt 40 000 kronor per flykting.

Men länderna kring Medelhavet, Italien, Malta och Grekland, som tagit emot många båtflyktingar talar i stället alltmer högljutt om en intern bördefördelning inom EU, alltså att flyktingar som redan tagit sig till Europa över Medelhavet ska flyttas vidare till andra medlemsländer.

Och frågan som många nu ställer sig är om EU, där det råder ekonomisk kris, och där främlingsfientliga krafter nu växer sig allt starkare kommer att klara av båda de här uppgifterna, att ta hand om de flyktingar som redan kommit till Europa och samtidigt ta emot ännu fler flyktingar från fattiga länder utanför EU.

Susanne Palme
susanne.palme@sr.se

http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=3073031Lämna ett svar