Ensamkommande flyktingbarnen: Läget i Malmö i det närmaste desperat

2009-08-05 15:21

I tisdags förklarade Migrationsverket, tillsammans med Rädda Barnen och Barnombudsmannen i en debattartikel i Dagens Nyheter att de ska göra nya ansträngningar för att få fler kommuner att ta emot ensamkommande flyktingbarn

– Det är bra att nya ansträngningar görs, situationen är, som också framhålls i artikeln ohållbar, säger kommunalrådet Katrin Stjernfeldt-Jammeh (S) i Malmö.

– Barnen som kommer hit far oerhört illa och inte minst i Malmö är läget i det närmaste desperat. Vi har klarat att ordna boenden till alla hittills, trots en kraftigt ökad tillströmning. Men vi vet inte hur länge vi kan hålla ut, säger hon.

– Bara i juli kom sextionio nya barn till Malmö och under de senaste dagarna har det kommit ytterligare nio. Och vi klarar inte att ordna fler boenden.

– Personalen har gjort fantastiska insatser, men det finns en gräns där varken personalen eller barnen orkar längre, säger Katrin Stjernfeldt-Jammeh.

– Vi har barn som skär sig i desperation och en pojke har försökt kasta sig ut från en balkong.

Frågan är alltså om Migrationsverkets nya insatser verkligen räcker.

– Sedan 2006 har Migrationsverket månad ut och månad in försökt övertala kommunerna att ställa upp och ta sitt ansvar. Men det är fortfarande bara en tredjedel av landets kommuner som tar emot flyktingbarn. Antalet platser är långt ifrån tillräckligt. Barnen tvingas bo kvar i tillfälliga boenden i mottagningskommunerna i stället för att få en ordnad tillvaro med ordentlig skolgång och drägliga levnadsvillkor, säger Katrin Stjernfeldt-Jammeh.

– Det är en inhuman behandling av barn som är sköra och förtvivlade,.

 

– När jag exempelvis hör kommunstyrelsens ordförande i Trelleborg förklara i TV att man i den kommunen inte har möjlighet att ta emot ett enda barn, så känner jag bara förtvivlan. Självfallet skulle en kommun som Trelleborg kunna göra en insats om man bara ville! Ju fler som hjälps åt desto bättre.

 

I Skåne är det enbart en handfull kommuner som hjälper till, säger Katrin Stjernfeldt-Jammeh.

– Jag förstår inte hur ledningen i våra kranskommuner som Trelleborg, Vellinge, Lomma och Staffanstorp resonerar, säger hon.

– Inte kan de väl tycka att det är bättre att barnen i värsta fall väljer att avsluta sina liv på överfulla boenden i mottagningskommunerna.

Kontaktpersoner

Katrin Stjernfeldt-Jammeh               040 34 10 14         040 34 10 14 eller               0735 79 97 01         0735 79 97 01

Anna Andersson, politisk sekreterare               040 34 11 86         040 34 11 86 eller               0708 18 13 52         0708 18 13 52

 

Bokmärk, dela och skicka som epost


Lämna ett svar