Ensamflyktingbarn får mentorer från näringsliv

Tätt samarbete mellan Stockholms stad och näringsliv blir den nya strategin för att stötta ensamkommande flyktingbarn . Det  meddelades av Socialborgarrådet Ulf Kristersson när han invigde ”Palatset” -ett nytt boende och mötesplats för ensamkommande flyktingbarn

Foto: Alberico Lecchini SR International

 

 

 

 

 

Tätt samarbete mellan

Tanken är att olika företag ska agera som mentorer till barn och unga som kommer till Sverige, säger Ulf Kristersson:

– Så långt jag vet är det helt unikt. Vi har tänkt tanken många gånger att vi borde samverka mer mellan socialarbete och företagsamheten. Vi hade inte hittat formen för samarbete men nu hade vi en gemensam idé. Vi har flyktingungdomar som kommer hit till Sverige som är fullt kapabla att arbeta men saknar bra kontaktytor i Sverige och det borde vi hjälpas åt med, säger socialborgarrådet Ulf Kristersson.

Utöver mentorskapet ska också näringslivet  hjälpa ungdomarna att hitta praktiksplatser åt  dessa unga flyktingbarn. Däremot är det inte säkert att de kan stanna i Stockholm. Transitboende i ”Palatset” garanterar inte att de kan få en bostad senare i Stockholm. Det beror mycket på vad de väljer att utbilda sig till och var i landet  finns dessa utbildningar.

En som redan har bestämt sig att plugga och bo i Stockholm är Hazem, 18 år gammal, som kommer från Bagdad i Irak.
Hazem åkte en lång väg och det tog flera veckor innan han lyckades söka asyl i Malmö. Men Stockholm är hans favorit ställe, säger han:

– Flytta från Stockholm tänker jag inte på. Jag pluggar faktiskt på Thorildsplan elprogram för elteknik.

En annan ung kille som tänker i samma bana är Aras, från norra Irak. Han vill utbilda sig till läkare när han avslutar gymnasiestudierna. Resan till Sverige var svårt, eftersom det var livsfarligt för hela hans familj att stanna i Irak. Men han var det enda som kunde resa till Sverige, resten av familjen stannade i Syrien.

– Man vet att det är inte lugnt i Irak. Vi kunde faktiskt inte bo där. Jag var den enda som kom hit annars min pappa ville också komma men det gick inte. Man kunde faktiskt dö. Jag såg mycket, och risken var att man kunde dö…

Att företag som McDonalds och Microsoft, Veritas och Ung Omsorg ska agera mentorer till dessa unga killar ser inte Ulf Kristerssom som ett problem. Han tycker inte att deras roll som mentorer kan ses som ett sätt att utnyttja ung arbetskraft.

– Nej det handlar inte alls om nåt sånt. Det som det handlar om egentligen  är enbart att vi på Socialtjänsten kan göra många saker. Vi kan göra många saker för att hjälpa ungdomar som har problem på olika sätt, att få utbildning, skolgången och sådana saker. Men när det gäller de här långsiktiga kontakter in i framtidens yrkesliv, ofta till ungdomar som är vana att ha jobbat, då är näringslivet bättre än vi själva är. Då tycker jag att en kombination av näringsliv och socialtjänst som har respekt för varandras kunskaper det är en ovanlig och underskattat möjlighet, säger socialborgarrådet Ulf Kristersson.

Transitboendet ”Palatset” som ligger på Söder i Stockholm,  ska ge plats åt 13 ungdomar som ska få bo där under några månader innan de slussas vidare till andra delar av landet -eller till Stockholm, om de har möjligheter att få stanna i huvudstaden.

Reporter: ALberico Lecchini

 Lämna ett svar