De reagerar på migrationsministerns utspel om boenden för flyktingar

På en presskonferensen i dag meddelade migrationsminister Morgan Johansson, att gränsen är nådd då det gäller situationen med boenden för anländande flyktingar. Samtidigt har Migrationsverket sänt ut ett nödrop då det i dagsläget just nu saknas 20 000 evakueringsplatser.

– Sverige har gjort mer än något annat land i den här flyktingsituationen. Men vi har också vår gräns för vad vi klarar av och där är vi nu, säger Morgan Johansson.

Sverige kommer att ta emot 160 000 flyktingar i år. Antalet asylsökande inom EU beräknas bli 1,5 miljoner under nästa år enligt EU-kommissionen.

Sverige hade inget tak då det gällde flyktingar eller flyktingboenden men nu har man nått sin gräns.

– Den som kommer till våra gränser kan mycket väl mötas av beskedet att vi inte kan ordna boenden till dem. Vi befinner oss i en mycket dramatisk situation och det har vi gjort i flera veckor. Den situationen har blivit ännu mer dramatisk de senaste dygnen då vi har sett en ökning igen av inströmningen till Sverige.

Beskedet är en klar och tydlig signal till flyktingarna om att de bör åka någon annanstans. Det är något helt nytt och det har inte låtit så i svensk politik på länge, säger Ekots inrikespolitiske kommentator Fredrik Furtenbach. 

Enligt Migrationsverket kommer Sverige att ta emot 160 000 flyktingar under 2015, det är den högsta siffran någonsin.

Moderaternas Johan Forsell, migrationspolitisk talesman, vill ha konkreta reformer istället för presskonferenser. Moderaterna vill att Sverige ska införa en temporär gränskontroll som till exempel Tyskland. De vill också att man inför en medicinsk åldersbedömning av ensamkommande barn och ungdomar i Sverige, motsvarande som i andra EU länder.

Sverigedemokraternas Markus Wiechel vill att flödet ska stoppas helt och tycker det är anmärkningsvärt att inte migrationsministern agerat tidigare.

– Ingenting hjälper om man inte stoppar flödet av människor som kommer till Sverige. Vi vill återupprätta gränskontroller och strikt tillämpa Dublinförordningen som Sverige redan har skrivit under. Vi saknar också att man sänder ut rätt signaler till utlandet och att man inte delar ut permanenta uppehållstillstånd, som regeringen gör, vilket blir en drivkraft för folk att på ett illegalt sätt ta sig hela vägen till Sverige, säger Markus Wiechel

Ulla Andersson, ekonomisk talesperson för Vänsterpartiet vill att man kraftsamlar.

– Vi behöver gemensamt bestämma att vi ska klara det här. Det kommer att vara svårt och tufft, men med gemensamma ansträngningar så kommer det att kunna lösas. Precis som med en familj som växer och man behöver bygga ut så måste man bygga ut fast i snabbare takt.

Du menar att man inte sett alla möjligheter till att få tag på bostäder?

– Man skulle kunna använda servicelokaler, gemensamhetsutrymmen, ombyggnation, stimulera fram bostäder på fler sätt än man gjort hittills, stimulera fram mer modulbostäder. Man ska inte skicka signaler och skrämma människor att de inte ska komma hit. Regeringen ska ta på sig ledartröjan och säga att det här ska vi fixa tillsammans, säger Ulla Andersson (V).

 http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6295853

 



Lämna ett svar