Danmark erbjuder hjälp till afghanska tolkar

Danmark kommer att hjälpa tolkar och andra lokalanställda som jobbat för danska styrkor i Afghanistan, det meddelade den danske försvarsministern i dag.

De afghanska tolkar som arbetar för de danska styrkorna, eller precis har avslutat sitt arbete, ska erbjudas att få söka asyl i Danmark. Där varje enskilt fall kommer att bedömas individuellt utifrån hur utsatt deras situation anses vara. Om tolkarna inte vill söka asyl kan de istället välja mellan att få fem års utbildning i Afghanistan eller att få utbetalt motsvarande ett och ett halvt års lön.

Avtalet gäller inte bara tolkar utan alla som har varit lokalt anställda av danskarna – till exempel har utrikesministeriet haft tre afghaner anställda som också kommer att omfattas av avtalet.

Lösningen har brett stöd i Folketinget sa den socialdemokratiske försvarsministern Nick Hækkerup på en presskonferens i eftermiddag.

Danmark har arbetat tätt tillsammans med Storbritannien för att komma fram till ett avtal eftersom det är Storbritannien som har ansvarat för att anställa de afghanska tolkarna som Danmark sedan har anlitat.

Enligt medieuppgifter planerar Storbritannien att erbjuda 600 afghanska tolkar och deras familjer uppehållstillstånd i fem år. Det handlar om de som har jobbat i mer än tolv månader för britterna och i särskilt utsatta situationer. De som inte kvalificerar sig kommer att få ekonomisk ersättning.

När det gäller Danmark så har runt 200 afghanska tolkar arbetat för de danska styrkorna, åtta av dem anses vara särskilt utsatta för fara.

Även om Danmark inte har ett juridiskt ansvar så har man ett moraliskt ansvar för tolkarna och deras familjer sa den danske försvarsministern Nick Hækkeup på dagens presskonferens.

Jenny Sanner Roosqvist

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5542469

 Lämna ett svar