Blodigt bombdåd i Afghanistan

En vägbomb, som exploderade på måndagen i Herat i västra Afghanistan, har dödat minst tolv personer, uppger polisen

 

Den fjärrstyrda bomben kan ha varit riktad mot en lokal polischef men dödade mest förbipasserande när den exploderade under rusningstid i den annars relativt lugna staden. Bland dödsoffren fanns en kvinna, en tolvårig flicka och två poliser, sade provinsens polischef Esmatullah Alizai.

Dådet ska också ha lett till många skadade.

Herat, en av Afghanistans tre största städer, är vanligtvis en säker plats, mycket tack vare handelsförbindelser med grannländerna Iran och Turkmenistan.

Under helgen har dessutom nio utländska soldater – sex amerikaner, en fransman och två kanadensare – dödats vid olika talibanfästen i den södra och östra delen av landet.

Våldsamheterna har ökat i landet i samband med att valkampanjen inför presidentvalet den 20 augusti drar igång.

Frankrikes utrikesminister Bernard Kouchner sällar sig nu till dem som vill förhandla med rebellerna.

– Självklart måste vi förhandla med talibanerna, i alla fall med dem som är redo att lägga ner sina vapen och prata, sade Kouchner på måndagen i den franska tidningen Le Figaro.

Talibanerna har varnat för att de ska förstöra landets presidentval och uppmanar afghanerna att bojkotta röstningen. I en kommuniké kallades valet för ett amerikanskt ”påhitt” och en ”fars”, och talibanerna manade afghanerna att ”ansluta sig till det heliga krigets skyttegravar” i stället för att rösta.

http://www.dn.se/nyheter/varlden/blodigt-bombdad-i-afghanistan-1.923354Lämna ett svar