Billströms uttalande är rasism

Tur för Billström att M inte har nolltolerans

När man lyssnar på uttalanden från Beatrice Ask, Fredrik Reinfeldt och Tobias Billström är det som att lyssna till en repris på Janne Josefssons valstugereportage från 2002

Josefsson gick då runt i valstugor med dold kamera och spelade in en lång rad kända moderata politiker som sa rasistiska saker. I valet ett par veckor senare fick Moderaterna drygt 15 procent.

Nu behövs ingen dold kamera. Och i dag är det inte partiets gräsrötter, utan ledande företrädare, som öppet använder sig av retoriken. Det senaste citatet är från migrationsminister Tobias Billström som uttalar sig om gömda flyktingar i Dagens Nyheter i dag.

– Ibland har vi bilden av att personen som är gömd bor hos en trevlig blond svensk dam i 50–60-årsåldern som vill hjälpa till. Men det är ju inte så. De allra flesta bor hos sina landsmän som inte alls är blonda och blåögda, sa han.

Genom att beskriva människor med ett visst utseende, blonda och blåögda, som goda i motsats till människor som ser annorlunda ut sprider han ren rasism.

”Billström är vettig ibland faktiskt” twittrar SD-ledamoten Kent Ekeroth, mest känd för att han sprang omkring med järnrör i Stockholms innerstad.

I söndags satt Fredrik Reinfeldt i Agenda och försvarade polisens jakt på papperslösa. Statsministern försöker få det att framstå som att valet står mellan antingen fri invandring eller rasprofilering i tunnelbanan. Detta är naturligtvis inte sant. Valet står mellan att id-kontrollera alla med ”utländskt utseende” eller att låta bli. I ett rättssamhälle där alla är lika inför lagen låter man bli.

Fredrik Reinfeldt och Moderaterna har sedan en tid spelat invandringskortet. Dåliga skolresultat har skyllts på utlänningar liksom hög arbetslöshet. Att regeringen efter sex år inte uppfyllt sina vallöften beror inte på att den misslyckats utan på invandrarna.

Samtidigt är Moderaternas engagemang mot diskriminering obefintligt. När Beatrice Ask försöker bemöta kritiken mot rasprofileringen är hennes svar att hon visst förstår, eftersom hon på 70-talet var utbytesstudent i USA. Men om Sverige idag säger hon inget.

Ett ironiskt sammanträffande är att Sverigedemokraterna i dag har möte för att diskutera uteslutning av personer som brutit mot partiets ”nolltolerans” mot rasism. För Tobias Billströms del är det nog tur att han är medlem i Moderaterna.

http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/anderslindberg/article16438560.ab

 

Reinfeldt måste sparka Billström

 

Accepterar Sveriges statsminister en migrationsminister som uttrycker rasistiska åsikter?
Uppenbarligen.
Det är en skam för Sverige, och för M­oderaterna.
Man kan tycka olika om politik och ä­ndå respektera varandra. Om skatter och betyg, och arbetsmarknadspolitik. Men i svensk politik har en sak varit självklar för alla anständiga partier i Sveriges riksdag, Sverigedemokraterna därmed borträknade.
Öppen rasism har inte förekommit.

Idéerna är förbrukade
På senare tid har Moderaterna börjat spelat invandringskortet. Sjunkande resultat i skolan och arbetslöshet har bortförklarats genom att regeringen ställt grupper mot varandra. Fredrik Reinfeldt har talat om att regeringens politik varit lyckad för ”etniska svenskar”, Billström har jämfört papperslösa flyktingar med dömda mördare.
I går passerade Tobias Billström slutgiltigt anständighetens gräns. I en intervju i Dagens Nyheter talade han om skillnaden mellan människor som är blonda och blåögda, och de som inte är det.
Blonda och blåögda tillskrivs vissa egenskaper – de är trevliga, goda. Detta i motsats till dem som ”inte alls är blonda och blåögda”.
Detta är rasism.
Tobias Billström bad om ursäkt. Men han var inte felciterad. Och han får sitta kvar som minister. För att han har statsminister Fredrik Reinfeldts förtroende. För att han gör precis det Fredrik Reinfeldt vill.
Reinfeldt väljer nu väg. Det parti som gick till val 2006 under kaxiga rubriken ”De nya moderaterna” finns inte längre. Det var ett politiskt projekt som var laddat med värderingar som tolerans, öppenhet, modernitet. Det var ett parti som hade en idé om hur jobben kunde bli fler.
Nu är idéerna förbrukade. Arbetslösheten är rekordhög, och Reinfeldt har inga nya svar.
Men makten vill han behålla.
Nu skrivs svensk historia
Då återstår att byta ämne. Skylla problemen i samhället på vissa grupper, ­leta efter syndabockar. Det är en skrämselns politik, som har till syfte att blåsa under rädslan och intoleransen.
Att ledande politiker uttrycker rasistiska åsikter är inte som att tycka till om kollektivtrafik, eller EU-budgeten. Det får konsekvenser för människor i deras vardag. Det legitimerar diskriminering, hat och i förlängningen våld. Det talar till det sämsta hos oss, våra fördomar.
Nu skrivs svensk historia. Fredrik Reinfeldt har ett val. Antingen kan han bli ihågkommen som den som förde tillbaka Moderaterna till regeringsmakten, efter decennier av socialdemokratisk dominans.
Eller så går han till historien som den som slutgiltigt öppnade dörren till främlingsfientlighet och rasism.
Vill han inte det måste han sparka T­obias Billström

http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/karinpettersson/article16443031.ab

 

 

 Lämna ett svar