Barnen riskerar utvisning till Italien – trots att de helt saknar anknytning

Två syskon, 3 och 5 år gamla, kan komma att utvisas från Sverige till ett land där de inte har någon som helst anknytning

Hiyab, 3 år, och Deymond, 5 år, hittades övergivna i en lägenhet och hamnade hos fosterföräldrar i Boden. Nu riskerar de båda att utvisas till Italien, där de inte har någon som helst anknytning.

– Jag är fullständigt chockad, säger fostermamman Therese Nilsson, tillAftonbladet.

Barnen har bott hemma hos Therese och hennes man i ett år. Deymond är autistisk och har epilepsi. Under det gångna året har han börjat må bättre, men så kom beskedet om att de ska utvisas till Italien.

– Det var dit de kom efter att ha flytt från Eritrea. Därför ska de skickas tillbaka. Men barnen har ju ingenting som väntar dem där. Varken föräldrar eller släkt. Det är helt oförståeligt, säger Therese Nilsson.

Politikerna ska ”sätta sig ner och gå igenom lagen”

Nyheter24 ringer upp centerpartisten Abir Al-Sahlani, som tidigare upprepade gånger uttryckt sig starkt kritisk till Migrationsverkets beslut. Bland annat i fallet Ganna, där hon själv åkte ut till Arlanda för att protestera.

Men när Vänsterpartiet kom med ett förlag om ändring i utlänningslagen, så sade Centerpartiet tillsammans med resten av 

Alliansen ändå nej. Då sa Al-Sahlani till Nyheter24 att ”det pågår samtal”.

Hon har ännu inte hunnit höra talas om Hiyab och Deymond, eftersom hon befinner sig på konferens i Palermo.

Hur går samtalen, har ni kommit fram till något?

– Vi har bestämt att vi ska sätta oss ner och gå igenom utlänningslagen ordentligt. Vi har ännu inte något bestämt datum, det är ju väldigt mycket just nu. Men vi ska se till att vi hinner sätta oss ner i alla fall en gång innan nyår och sedan får vi ta upp det igen efter nyårshelgen, säger hon till Nyheter24.

Men när kommer det hända något konkret? Nu kommer nya fall gång på gång?

– Det är viktigt att vi har den juridiska kompetensen säkrad innan vi gör något, sedan ska vi ju bjuda in organisationer och så som får vara med.

Al-Sahlani håller med om att något måste göras, men kan inte säga något konkret, annat än att rikta fortsatt kritik mot Migrationsverket.

– Det är ju inte säkert att det blir något förslag om ändring. Lagen kan vara bra som den är, men sen är det hur Migrationsverket tolkar den. Vi måste pressa Migrationsverket, vi får inte nöja oss, säger hon och fortsätter:

– Som det ser ut i lagen nu så finns det juridiskt utrymme till att stoppa den här typen av utvisningar, men det är Migrationsverket som tolkar den snålt.

 


Lämna ett svar