Attack rubbar inte afghansk valplanering

Med bara drygt en vecka kvar till presidentvalet i Afghanistan genomfördes ett attentat i morse mot ett pensionat i centrala Kabul där FN-anställda bor. Minst tolv människor dödades i den första attacken i landet mot civila FN-anställda

En skadad FN-anställd man hjälps ut ur det attackerade pensionatet av afghansk polis. Foto: Altaf Qadri/Scanpix.

 Margita Boström rapporterar

Ljudet av böneutroparnas kallelse till morgonbönen blandades i morse med ljudet av bomber och maskingevärseld när tre män utklädda till afghanska poliser tog sig in i pensionatet och utlöste sina sprängladdningar. Där bodde FN-personal och andra västerlänningar. Sex av de döda och nio av de skadade arbetade för FN med att förbereda inför valet nästa lördag.

– Attentatet genomförde vi för att störa presidentvalet, sa en talesman för talibanerna till nyhetsbyrån AFP.

På en video från den brittiska tidningen The Guardian ser man hur en afghansk polis bär ut en tysk man i pyjamas från pensionatet.

– Min fot är bruten, säger mannen.

All världens ledare fördömer attacken som kommer en dryg vecka innan den andra omgången av presidentvalet i landet – ett val som alla säger kommer att genomföras, trots attacken.

Och samma linje är utrikesminister Carl Bildt inne på. Han ser ingen risk för att omvärlden skulle dra sig ur Afghanistan på grund av det upptrappade våldet.

– Attentaten i Kabul i dag på morgonen har ju på nytt illustrerat att vi lever i en väsentligt mycket farligare värld. Man ska ha klart för sig att vad de här terroristiska, fundamentalistiska organisationerna vill, det är ju inget annat än att skrämma bort oss, så att de kan få fritt fram att härska på det fruktansvärda sätt som de vill. Och jag tror inte att det finns någon här som är beredd att kapitulera för terrorism.

Kommer valobservatörer att våga åka till Afghanistan nu?

– Ja, det kommer de att göra. Vi kapitulerar inte för terrorism, säger Carl Bildt.

Margita Boström
margita.bostrom@sr.se

Sten Sjöström
sten.sjostrom@sr.se

http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=3199891

http://svt.se/2.22584/1.1747831/sex_utlanningar_dodade_i_kabul&from=rssLämna ett svar