Attack mot CIA-agenter i Afghanistan

Talibanernas motstånd mot Natoinsatsen i landet hårdnar allt mer. I natt dödades åtta amerikaner och merparten av dem uppges ha varit CIA-anställda. Dessutom dödades fyra kanadensiska soldater och en kanadensisk journalist i en annan attack

Attacken mot de befarade CIA-agenterna är den dödligaste mot den amerikanska underrättelsetjänsten på över 20 år.

De dödade amerikanerna föll alla offer för en självmordsbombare som lyckades smyga sig in på en amerikansk militärbas som ligger i provinsen Khost i de östra delarna av Afghanistan, i de mycket oroliga gränstrakterna mot Pakistan.

Självmordsbombaren kunde enligt uppgifter i amerikanska och internationella medier obemärkt ta sig in till basens gym och där detonera sin bomb som han ska ha burit i en väst.

Åtta amerikaner dödades och flera andra skadades allvarligt i attacken och samtliga döda ska enligt amerikanska medier ha varit anställda av den amerikanska underättelsetjänsten CIA.

Det är i så fall en av de dödligaste attackerna någonsin mot CIA-personal, och den dödligaste sedan 1983 då lika många CIA-anställda dödades i ett bombangrepp mot den amerikanska ambassaden i Beirut.

CIA har hittills inte velat kommentera händelsen offentligt, eftersom inte alla anhöriga till de döda underrättats ännu. USA:s president Barack Obama har beordrat ytterligare 30 000 nya soldater till Afghanistan, men även CIA har förstärkt sina resurser i landet för att underlätta arbetet för militären.

I en annan attack från talibaner i den sydliga Kandaharprovinsen dödades fyra kanadensiska soldater. I attacken dödades också en kanadensisk journalist. Totalt har nu 138 kanadensiska soldater dödats i Afghanistankriget, Kanada har 2800 soldater i landet just nu.

I huvudstaden Kabul genomfördes också afghanska protester mot Natotrupperna. Detta sedan tio civila afghaner dödats i en eldstrid mellan natotrupper och talibaner tidigare i veckan. Den afghanske presidenten Karzai har fördömt den attacken och har beordrat en utredning av händelsen.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=3343048

*****

SVT

Civila dödade i Afghanistan

Rapport
Publicerad 30 december 2009 – 21:46
Uppdaterad 31 december 2009 – 09:52

Åtta amerikaner dödades i en explosion i provinsen Khost i sydöstra Afghanistan på onsdagen, uppgav en amerikansk tjänsteman enligt Reuters.
Man tror att det var en självmordsbomb, sade en västerländsk militärkälla.

Bekräftade
En amerikansk försvarstjänsteman i Washington bekräftade senare enligt Reuters att de åtta dödade amerikanerna var civila.
Det var dock på en militärbas, Chapman i Khost, som explosionen inträffade. Khost gränsar till Pakistan och talibanerna är starka där.

Antalet civila utlänningar i Afghanistan ökar nu snabbt, då tyngdpunkten förs över till utveckling och återuppbyggnad. Men de får ofta militärbaser som första anhalt och arbetar ofta ihop med soldater eller med militärt skydd, skriver AFP.

Tillbakavisade
Händelsen följde på en dag med protester i Jalalabad och Kabul mot det massmord som utländska styrkor sades ha genomfört i lördags i byn Gazi Khan i Kunar i nordöst.

Enligt en utredning från president Hamid Karzais kansli luftlandsattes utländska soldater, stormade tre hus och släpade ut tio människor, bland dem åtta skolbarn mellan 13 och 17 år gamla, och sköt dem.

Karzais rådgivare
Utredningen gjordes av en rådgivare till Karzai och tidigare guvernör i Kunar, Asadaullah Wafa. Han kunde dock inte resa till byn ifråga, eftersom området på grund av talibanerna är för farligt att besöka. I stället ägnade han flera dagar åt att intervjua lokala tjänstemän och släktingar till offren.

Nyheten väckte vrede. ”Död åt Obama” skallade ropen när studenter blockerade huvudgatorna i staden Jalalabad. De brände en Obamadocka och en amerikansk flagga. Även i Kabul tågade demonstranter. De bar gröna band med texten ”sluta mörda oss”.

Kommandoräder
Exakt vad som hände i lördags kanske aldrig blir känt.
Men USA:s specialstyrkor, Delta Force och Navy Seals, har de senaste tre-fyra månaderna utfört allt fler kommandoräder i avlägsna provinser för att döda talibanledare. Det är samma elitstyrkor som jagar Usama bin Ladin och som ledde jakten på al-Qaidas ledare i Irak, Abu Musab al-Zarqawi.
Elitförbandens uppdrag hålls som regel hemliga.

Natostyrkorna i Afghanistan tillbakavisade snabbt Kabuls anklagelse.
”Det finns inga direkta bevis som stödjer” slutsatsen att obeväpnade civila blev skjutna, skriver Isaf. I stället hävdar man att en gemensam afghansk-internationell trupp skulle lokalisera en upprorisk grupp. När de kom in i byn ”blev de beskjutna från flera byggnader, och när de besvarade elden dödade de nio personer”.

http://svt.se/2.22584/1.1831431/civila_dodade_i_afghanistan&from=rss?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Svtse-Utrikesnyheter+(svt.se+-+Utrikesnyheter)Lämna ett svar