Åtta har fått avslag

Boden – Åtta av de hungerstrejkande flyktingarna i Boden som hotas av avvisning till Afghanistan fick i dag svar från Migrationsverket på sin begäran om omprövning. Beskedet var negativt.

PUBLICERAD 30 APRIL 2013 – 16:52 – UPPDATERAD 30 APRIL 2013 – 20:15

Artikeltexten fortsätter längre ner Hoppa till artikeltexten
DELA VIA E-MAIL
SKRIV UT
HUNGERSTREJK I BODEN

Hungerstrejkande dricker nu
Asylansökningar prövas på nytt
”Började andas i ambulansen”
Hungerstrejken utvidgas
Hungersstrejk i Boden
-Jag vill helst inte berätta för dem om beskedet. I alla fall inte så länge de hungerstrejkar. Alla andra som är här stödjer dem,säger talespersonen Ahmad Aklil ”Zaki” Khalil

Enligt Migrationsverket har de inte presenterat några nya skäl till att de ska få stanna. Därför står avvisningsbeslutet fast. Man hänvisar också till en EU-dom där det sägs att det inte är farligt i alla delar av Afghanistan.

-Vår bedömning från Migrationsverkets sida är att det finns provinser i södra Afghanistan som är så farliga att man inte kan åka tillbaka, men vi prövar också om det finns ett internt flyktalternativ. Kanske kan man ta sin tillflykt till Kabul, kanske kan man få skydd där från den hotbild man upplever, säger rättschef Mikael Ribbenvik, vid Migrationsverket.

När Nordnytt var på plats vid 16.30-tiden var två av de 11 hungerstrejkande på sjukhus. Aktionen är nu inne på sin 13:e dag och börjar bli mycket hälsofarlig – enligt sjuksköterskan Barbro Hällberg-Andreasson från Röda Korsets flyktinggrupp:

-Man blir utttorkad och blodtrycket sjunker. Man får syrebrist i hjärnan och intr eorgan kan ta skador. Man kan slå ut hela kroppen, säger hon.

Nästan alla hungerstrejkande har varit åtminstone någon vända på sjukhus och fått vätska intravenöst.

-Men det är en tillfällig lösning. Det finns redan nu en risk att någon kan avlida, säger Barbro Hällberg-Andreasson.

De åtta afghaner som idag fick negativt besked kommer att överklaga beslutet.

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/nordnytt/atta-har-fatt-negativt-besked?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%253A+Svtse-Nordnytt+%2528svt.se+-+Nordnytt%2529Lämna ett svar