Apatiska flyktingbarn kan få stanna

Antalet aktuella fall av apatiska flyktingbarn i Sverige är nu minst 20, förmodligen betydligt fler. Men ett nytt beslut i Migrationsöverdomstolen kan betyda att fler av de här familjerna kan få stanna i Sverige

16-åriga Maryam är sängliggandes sedan drygt ett år tillbaka. Hon är inte kontaktbar, hon kan inte äta och matas med sond. Hon är apatisk, eller som det heter i läkarutlåtandet: hon visar svåra uppgivenhetssymptom.

-Jag vakar hela natten för att försäkra mig om att hon fortfarande är vid liv. Det gör mig galen att behöva vaka över Maryam, säger Lianna Sarksjan, Maryams mamma.

Synnerligen ömmande omständigheter
Lianna, hennes man och deras tre barn sökte asyl i Sverige 2006 men fick avslag. De har nekats uppehållstillstånd eftersom det inte ansetts att det finns de synnerligen ömmande omständigheter som lagen kräver. Nu ska de utvisas till Armenien.

Psykoterapeuten Eva Wilks har engagerat sig i deras fall.

-Jag har tagit reda på, från armeniska läkare, vad som kommer att hända. Och hon kommer inte att få någon vård där och då kommer hon att dö. Jag kan inte förstå att vi kan tänka oss att hon ska utvisas, men så är det och det kommer att ske vid nyår, har man sagt, säger Eva Wilks.

Följer utlänningslagen
På Migrationsverket säger man att man är tvungna att följa utlänningslagen och tidigare tolkningar av vad som är synnerligen ömmande omständigheter.

-Lagens förarbeten går igenom vad synnerligen ömmande betyder. Och i de här förarbetena finns det en hel del begränsningar. Om vården är sämre i hemlandet är det inte en synnerligen ömmande omständighet, säger Mikael Ribbenvik, rättschef vid Migrationsverket.

Ny tolkning av Migrationsöverdomstolen
Migrationsöverdomstolen, den högsta instansen i sådana här fall, har dock för första gången fällt avgörandet om en familj med ett apatiskt barn. Det gäller i det fallet en familj från Kosovo. En oenig domstol har beslutat att föräldrarna utvisas men att barnet, en pojke som numera är myndig, får stanna i Sverige.

Grundat på den domen fattade Migrationsverket i dag ett beslut om Maryams familj.

-Det betyder att vi stoppat utvisningen tills vidare. Sedan får vi titta på vad den här domen från Migrationsöverdomstolen innebär. Men finns det liknande omständigheter i det här ärendet ska det behandlas på samma sätt som Migrationsöverdomstolen säger, säger Mikael Ribbenvik.

Lars Borgnäs

http://svt.se/2.22620/1.1790934/apatiska_flyktingbarn_kan_fa_stanna&from=rss?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Svtse-Inrikesnyheter+%28svt.se+-+Inrikesnyheter%29Lämna ett svar