Amerikansk fånge kritiserar USA:s krig

Talibanerna i Afghanistan har i dag publicerat en videoinspelning med en amerikansk soldat som tillfångatogs i somras. I videon uttrycker fången kritik mot kriget. Men USA:s militär avfärdar det som propaganda

Robert Bowe Bergdahl. Foto: Scanpix.

 

Videon uppges visa den 23-årige soldaten Bowe Bergdal som togs tillfånga av talibanerna i juni i år. I inspelningen säger mannen, efter att ha uppgett sitt namn och sin hemstad, bland annat att han kom till Afghanistan under 2009 och att han nu är krigsfånge hos talibanerna.

Och Nato bekräftar, enligt amerikanska medier, att videon verkligen visar den 23-årige soldaten.

Mannen uppträder i amerikansk soldatuniform, hjälm och solglasögon och pratar lugnt genom videon och ser ut att vara vid god hälsa.

Senare i inspelningen kritiserar soldaten också kriget i Afghanistan. Han säger bland annat att det riskerar att bli USA:s nya Vietnam om inte det amerikanska folket reser sig och stoppar det nonsens som pågår.

En talesman för talibanerna säger också i videon att de är beredda att frige soldaten i utbyte mot ett antal personer som USA håller fångna.

Den amerikanska militären avfärdar soldatens kritiska uttalanden mot kriget som propaganda, som soldaten tvingats till att säga. Man är också mycket upprörd över att filmen publiceras på självaste juldagen och kallar det för ett förakt mot religiösa traditioner och amerikanska medier är hittills mycket restriktiva med att visa videon.

Detta är den andra videoinspelningen där soldaten visas upp. Den första kom i juli i år, kort efter det att han tillfångatagits.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

 Lämna ett svar