Afghanskt presidentvalj uppskjutet igen‏

Tidningen Washington Post rapporterar i en artikel publicerad lördagen den 7 mars 2009 att presidentvalet i Afghanistan har skjutits upp igen av president Hamid Karzai. Detta är tredje gången på en månad som presidenten satt datum för ett presidentval Motivet är att säkerhetssituationen i landet i kombination med bristande resurser omöjliggör ett presidentval under våren. Enligt artikeln skall Karzais beslut ha kommit efter påtryckningar från USA och välrdssamfundet. Den här gången kommer inga protester från det afghanska parlamentet. Anledningen är oklar, men Karzai svarade inte journalistdr på frågan om han kommer att sitta kvar som president efter att hans mandat går ut den 22 maj eller om han kommer att kandidera som president för en ny mandatperiod.

Karzai svarade samtidigt att han inte kommer att föreslå bildandet av en ny interimsregering.
 
Även om Karzais beslut återigen strider mot den afghanska konstitutionen innebär det sannolikt inga större problem den här gången, eftersom hela det afghanska parlamentet och världssamfundet står bakom Karzais beslut.
 
Risken för att landet kan sakna en politisk ledning i slutet av maj kvarstår, men konsekvenserna behöver inte bli lika allvarliga. Åtminstone inte på kort sikt.
 
Karzais beslut verkar visar också visa att han snabbt tappar mer makt och trovärdighet i Afghanistans politiska etablissemang.
 
Detär alltför tidigt att spekulera i hur Afghanistans politiska liv kommer att utveckla sig innan, under och strax efter presidentvalet.
 
 

Thabo 'Muso


Lämna ett svar