AFGHANISTAN: Ansvar krävs för civila dödsoffer

USA:s president Barack Obama har meddelat att fler trupper ska sättas in i Afghanistan, med en uppmaning till NATO-länder att göra detsamma. Amnesty kräver ökade insatser för att utkräva ansvar för de civilpersoner som fallit offer i de militära aktionerna. – 2008 var det våldsammaste året för civila sedan talibanregimen föll. Den aghanska befolkningen känner en ökad ilska över alla de civila dödsoffer som har orsakats av de internationella styrkorna, säger Sam Zarafi som är Amnestys Asienchef. Utmaningen för USA och deras allierade är att försäkra sig om att fler internationella trupper i landet faktiskt leder till en ökad säkerhet för afghanerna, istället för att utsätta dem för större risker.

Morden på två bröder i staden Kandahar i januari förra året är ett exempel på att de internationella styrkorna inte ställs till svars. Amnestys uppgifter från Kandahar pekar på att de obeväpnade bröderna Abdul Habib och Mohammed Ali sköts till döds i sitt hem av internationella styrkor i kamouflageuniformer. Det har nu gått över ett år sedan morden och ingen har tagit på sig ansvaret.
– Straffriheten när det gäller Abdul Habib och Mohammed Alis fall belyser bristen på ansvarstagande av västvärldens styrkor i Afhanistan, säger Sam Zarifi.

Han tillägger att situationen i landet är oerhört svår och befolkningen alltmer ifrågasätter om deras regering och allierade gör tillräckligt för att skydda dem. Talibanerna har spätt på den offentliga ilskan och de internationella styrkorna har ännu inte visat att de på allvar vill utreda de civila förlusterna för att utkräva ansvar och skadestånd.

Även om ingen har tagit på sig ansvaret för de bägge brödernas död, har Amnesty fått information om att den militära räden i deras hem utfördes av personer som utgår från Firebase Gecko,som fungerar som en amerikansk militärbas. Där inryms normalt internationella trupper, militära specialenheter samt personal från underrättelsetjänst som CIA. De afghanska styrkorna bekräftar att de inte har någon kontroll över den verksamhet som bedrivs från Firebase Geckooch att de därför inte kan erbjuda någon hjälp för civila som har skadats av den militära verksamhet.

Amnesty har tidigare välkomnat de nya riktlinjer som har antagits av NATO och de amerikanska trupperna för att minimera skador på civilbefolkningen. Dock menar Amnesty att det fortfarande råder stor förvirring gällande beslutsfattande, soldatregler och ansvarsutkrävande av militär personal från nästan 40 länder, som är verksamma i Afghanistan.

Webfinanser

http://webfinanser.com/nyheter/?id=131439Lämna ett svar