Afghaner kräver stopp för flyganfall

Afghanska parlamentets underhus kräver lagar som reglerar de utländska militära styrkornas närvaro i landet. (TT
Afghanska parlamentets underhus kräver lagar som reglerar de utländska militära styrkornas närvaro i landet. Det går därmed ett steg längre än presidenten, som krävt ett omedelbart stopp för amerikanska flyganfall.
Flyganfallen i provinsen Farah i västra Afghanistan förra veckan krävde ett stort antal civila dödsoffer. Enligt president Hamid Karzai dödades 130 civila. Ledamoten i parlamentets underhus Mohammad Younus Qanuni uppger 140 dödsoffer. Mohammed Nayim Farahi, ledamot från Farah, säger att 95 av offren var under 18 år.
Om antalet dödsoffer är i den storleksordningen är flyganfallen i Farah de blodigaste sedan talibanregimen störtades 2001.

”Outhärdligt”
-Det här är inte längre uthärdligt. . . de utländska styrkornas aktiviteter, deras närvaro måste bli lagstadgad. När en utländsk soldat handlar i strid med afghansk lag, bör han lagföras enligt afghansk lag, sade underhuset wolesi jirgas sekreterare Abdul Sattar Khawaasi på måndagen efter en debatt om flyganfallen. Underhuset krävde att presidenten inom en vecka presenterar ett förslag som reglerar den utländska militära närvaron.
USA har bekräftat att flyganfallen krävt civila dödsoffer men är inte överens om antalet.
Händelserna i byarna Grani och Ganj Abad har granskats av en amerikansk-afghansk utredning. Utredarna kom fram till att lokala myndigheter bad militären om hjälp mot talibaner som trakasserade befolkningen. Strider utbröt när talibanerna ställdes mot afghansk och amerikansk militär, som under stridernas gång bad om flygunderstöd.

Omprövning
USA:s befälhavare i Irak och Afghanistan, general David Petraeus, har aviserat en omprövning av den amerikanska användningen av flyganfall i Afghanistan.
Petraeus anser att taktiska aktioner inte får undergräva strategiska mål, rapporterar mediebolaget BBC.
I en tv-intervju sade Petraeus att han skickar en brigadgeneral med stor erfarenhet av både konventionella och specialoperationer till Afghanistan för att bedöma frågan i ett bredare perspektiv.
Enligt Petraeus är utnämningen resultat av ett samtal han fört med Karzai.
I söndags sade dock den nationelle säkerhetsrådgivaren James Jones att de amerikanska befälhavarna inte kan slåss ”med bakbundna händer” men lovade att USA:s styrkor ska göra sitt yttersta för att undvika civila offer för flygattackerna mot rebeller.
Av: TT

 
http://www2.unt.se/avd/1,1826,MC=17-AV_ID=906065-PARAM_1=-PARAM_2=-TYPE=,00.html?from=NEWSMAIL


Lämna ett svar