Afghaner hungerstrejkar i Boden

Fem afghanska män hungerstrejkar sedan torsdagen utanför Migrationsverkets lokaler i Boden för att få stanna i Sverige, rapporterar lokala medier.

Även i Holmsund hungerstrejkar sedan i söndags sex personer.

Männen i Boden har tejpat för sina munnar för att visa att de varken äter eller dricker, skriver Norrländska Socialdemokraten.

De har varit i Sverige mellan två och fyra år men har nyligen fått besked om att de inte får stanna.

-De är beredda att hungerstrejka tills de får uppehållstillstånd eller dör, säger Ajmal Zadran, talesman för afghanerna.
En hungerstrejk pågår också på ett asylboende i Holmsund. Sedan i söndags har sex personer från Afghanistan och Iran hungerstrejkat i protest mot att de ska utvisas.

Under natten mot fredagen försämrades tillståndet för två av de hungerstrejkande som fördes till sjukhus, uppger SVT:s Västerbottensnytt.

På Migrationsverket har man i helgen kallat in extra personal till de hungerstrejkandes boende i Holmsund.

-Det gör vi för att se så att ingenting går fel, säger presschefen Fredrik Bengtsson till TT.
Något sådant är inte aktuellt i Boden, eftersom den hungerstrejken pågår utanför Migrationsverkets lokaler.

Enligt Bengtsson är man på myndigheten mycket väl medveten om hur situationen ser ut i Afghanistan och att därför också omkring 75 procent av alla asylsökande därifrån beviljas uppehållstillstånd.

-Men vi måste ju alltid göra en individuell prövning. Det finns inget generellt skyddsbehov om man är från Afghanistan utan man ska fortfarande ha en individuell hotbild, vilket väldigt många har, säger han.
/ TT

http://www.gp.se/nyheter/sverige/1.1583629-afghaner-hungerstrejkar-i-bodenLämna ett svar